Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ απέσυρε δικηγόρο που διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ απέσυρε δικηγόρο που διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας
Ντόναλντ Τραμπ AP

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ "έκοψε" τους δεσμούς της με την 65χρονη δικηγόρο Σίντνι Πάουελ, καθώς διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας για την ψηφοφορία των εκλογών.

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αποστασιοποιήθηκε χθες Κυριακή (22/11) από την 65χρονη δικηγόρο Σίντνι Πάουελ, η οποία ενόσω αποτελούσε μέλος της ομάδας των δικηγόρων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και υποστήριξε ψευδώς πως ο μεγιστάνας κέρδισε «με μεγάλη διαφορά» την αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Η Σίντνι Πάουελ ασκεί τη δικηγορία για δικό της λογαριασμό. Δεν είναι μέλος της ομάδας των νομικών συμβούλων του Τραμπ. Δεν είναι επίσης προσωπική δικηγόρος του προέδρου», διαβεβαίωσε η εκστρατεία του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Τραμπ συμπεριλάμβανε την Πάουελ στην «αληθινά σπουδαία» ομάδα των δικηγόρων του που προσπαθεί με σωρεία προσφυγών στη δικαιοσύνη να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, με επικεφαλής τον – άλλοτε δήμαρχο της Νέας Υόρκης – Ρούντι Τζουλιάνι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομάδα των δικηγόρων έχει καταθέσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον των αποτελεσμάτων σε πολιτείες-κλειδιά και διασπείρει αβάσιμους ισχυρισμούς περί «εκτεταμένης» νοθείας.

Οι δικαστές έχουν ήδη απορρίψει πολλές από αυτές.

Σε γραπτή δήλωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου CBS News, η άλλοτε ομοσπονδιακή εισαγγελέας ανέφερε: «Κατανοώ τη σημερινή ανακοίνωση. Θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τον λαό (σ.σ. η Πάουελ χρησιμοποίησε την ετικέτα #WeThePeople) που ψήφισε υπέρ του Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων και είδε να γίνεται μαζική κλοπή της ψήφου του μέσω της Dominion και της Smartmatic (σ.σ. εταιρείες οι οποίες προμήθευσαν συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές)».

«Θα καταθέσουμε προσφυγή σύντομα», πρόσθεσε η Σίντνι Πάουελ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, η δικηγόρος υποστήριξε, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη, ότι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου στην Πενσιλβάνια δόθηκαν στον Τζο Μπάιντεν μέσω ενός περίπλοκου τεχνάσματος στα συστήματα πληροφορικής, μεταξύ άλλων αστήρικτων ισχυρισμών.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Τραμπ κατήγαγε νίκη στις εκλογές «με μεγάλη διαφορά».

Η Πάουελ πρόβαλε κι άλλους δραματικούς ισχυρισμούς, όπως ότι έχει στοιχεία για νοθεία «βιβλικών» διαστάσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου στην Τζόρτζια υποσχόμενη ότι θα «ανατινάξει» το αποτέλεσμα σε αυτή την πολιτεία. Κατηγόρησε μάλιστα τον (Ρεπουμπλικάνο) κυβερνήτη της Μπράιαν Κεμπ πως «συνωμότησε» εναντίον του Τραμπ.

Με βάση τα δεδομένα που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, πολλές περισσότερες από τις 270 που χρειαζόταν για να επικρατήσει. Κέρδισε επίσης τη λαϊκή ψήφο, η οποία πάντως με δεδομένο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι απλά δείκτης δημοφιλίας, δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, εξασφαλίζοντας 79,7 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 73,7 εκατ. υπέρ του νυν προέδρου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα