Αμερικανο-Ιαπωνικός κλοιός γύρω από τη Βόρεια Κορέα

Αμερικανο-Ιαπωνικός κλοιός γύρω από τη Βόρεια Κορέα
In this image released by the U.S. Navy, aircraft sit on the flight deck of the aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN70), Thursday, June 1, 2017, in the western Pacific region. The Japan Maritime Self-Defense Force and U.S. Navy forces routinely train together to improve interoperability and readiness to provide stability and security for the Indo-Asia Pacific region. The USS Ronald Reagan (CVN 76), rear, and Japan's Hyuga, left, are in the background. (Spc. 2nd Class Z.A. Landers/U.S. Navy via AP) AP

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας "υποστηρίζει σθεναρά" τις θέσεις των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας και θέλει εμβάθυνση της συμμαχίας

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας τόνισε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της χρήσης όλων των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και στρατιωτικών πληγμάτων, ενώ ανέφερε πως το Τόκιο επιδιώκει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη συμμαχία με την Ουάσινγκτον που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν σαφές τόσο με λόγια όσο και με πράξεις ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Υποστηρίζω σθεναρά τη θέση των ΗΠΑ», υπογράμμισε η Τομόμι Ινάντα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την περιφερειακή ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Η κλιμάκωση των πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ και η συνέχιση της προσπάθειάς της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο προκαλούν φόβους στην Ιαπωνία και ώθησαν τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή έναντι της Βόρειας Κορέας.

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Ιαπωνίας

Ένα ελικοπτεροφόρο και ένα αντιτορπιλικό του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν σε τριήμερα γυμνάσια με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στα οποία παίρνουν επίσης μέρος αεροσκάφη F-18 του αμερικανικού ΠΝ και F-15 της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γυμνάσια ακολουθούν τις τρεις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες εβδομάδες. Στην πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ο πύραυλος έφθασε σε ύψος 120 χλμ. πριν πέσει στα διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), όπου το Τόκιο έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πόρων.

Πέραν της αξιοποίησης της συμμαχίας με τις ΗΠΑ για την ανάσχεση της Βόρειας Κορέας, η Ιαπωνία θέλει επίσης η συμμαχία αυτή να επηρεάσει τις εξελίξεις και σε άλλες περιοχές της Ασίας, όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφερε η Ινάντα.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν όλα τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα και η αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας εντείνει τις ανησυχίες τόσο στο Τόκιο όσο και στη Δύση.

«Η ρωμαλέα, μακρόχρονη συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ λειτουργεί πλέον ως δημόσιο αγαθό, το οποίο συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιφέρειας».

Η Ινάντα προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, να αποκτήσει μια «συχνή και ορατή παρουσία».

Ένα γαλλικό αποβατικό πλοίο επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο, αφού διέπλευσε τη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αργότερα γυμνάσια μαζί με γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα, κάτι που συγκλίνουσες πηγές σημείωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αποτελούσε μια επίδειξη δύναμης που απευθυνόταν στο Πεκίνο.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι «μια απειλή για όλους μας», τονίζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις

Η Βόρεια Κορέα εγείρει με το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων «μια απειλή για όλους μας», δήλωσε άλλωστε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Είναι (…) επιτακτικό να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να υποστηρίξουμε τον κοινό μας στόχο», που είναι «η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Ο Μάτις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι «ενθαρρυμένη» από τις «νέες» προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία «με τη διεθνή κοινότητα» για την ανάσχεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αλλά πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη στρατιωτικοποίηση από το Πεκίνο πολλών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τα σχόλια του Μάτις αντανακλούν το ότι η κυβέρνηση Τραμπ κινείται σε μια λεπτή ισορροπία:

Επιδιώκει από τη μια τη συνεργασία της Κίνας για να εμποδιστεί η πρόοδος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ταυτόχρονα εναντιώνεται σε κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μάτις υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον καλωσορίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά αναμένει ότι θα υπάρξουν «προστριβές».

«Αν και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ χθες για τις επανειλημμένες πυραυλικές δοκιμές της.

Συγκεκριμένα, επέβαλε, χθες Παρασκευή, κυρώσεις σε βάρος 14 βορειοκορεατών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και 4 εταιρειών, τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο εξωτερικών πλέον θα δεσμευθούν, ενώ επέβαλε επίσης σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτά ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ο Μάτις σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με χώρες στην Ασία για να ασκηθούν επιπρόσθετες διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στη ΛΔ Κορέας. Κάλεσε το Πεκίνο να αναγνωρίσει πως η Βόρεια Κορέα αποτελεί «στρατηγικό μειονέκτημα» και όχι έναν «πόρο».

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ιαπωνίας διεξάγουν, όπως αναφέραμε, κοινά γυμνάσια διάρκειας τριών ημερών με δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από προχθές Πέμπτη.

Ο Μάτις παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για τη ρητορική του Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική», διαβεβαιώνοντας ότι η περιφέρεια αυτή παραμένει προτεραιότητα και ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι να οικοδομήσει συμμαχίες. Ωστόσο, επέμεινε στο ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να «συνεισφέρουν επαρκώς στην ασφάλειά τους».

«Εναντιωνόμαστε στη στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών» αλλά και στην διατύπωση «υπερβολικών» διεκδικήσεων περί εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Μάτις. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς, εξαναγκαστικές αλλαγές του status quo», διεμήνυσε ο ίδιος.

Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, από την οποία περνούν με πλοία εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, αμφισβητούνται από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Ο Μάτις δήλωσε εξάλλου ότι οι «εξτρεμιστικές οργανώσεις» πρέπει να ηττηθούν, όχι μόνο στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με χώρες της περιοχής, μεταξύ άλλων και για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Φωτογραφία: Spc. 2nd Class Z.A. Landers/U.S. Navy via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα