Αμετανόητος δηλώνει ο Κάμινγκς – Στήριξη από Τζόνσον

Αμετανόητος δηλώνει ο Κάμινγκς – Στήριξη από Τζόνσον
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς AP

"Δεν μετανιώνω γι' αυτό που έκανα, ενήργησα λογικά και νόμιμα", είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς σε συνέντευξη Τύπου. Η αστυνομία του Ντάραμ συνεχίζει τις έρευνες.

Αμετανόητος παραμένει ο Ντόμινικ Κάμινγκς, σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα επειδή φέρεται να παραβίασε τα μέτρα καραντίνας. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευέρα ότι ενήργησε “νόμιμα και λογικά” και ότι “δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα”.

Μιλώντας από τον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, είπε πως Έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν το σωστό. Νομίζω ότι ενήργησα λογικά, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρθηκε να υποβάλει την παραίτησή του και δεν είχε ρωτήσει τον Τζόνσον όταν έλαβε την απόφαση να ταξιδέψει.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε την περασμένη Κυριακή τον στενότερο συνεργάτη του, λέγοντας ότι έδρασε “νόμιμα και με υπευθυνότητα και με ακεραιότητα” όταν ο 48χρονος ταξίδεψε σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων, στα τέλη Μαρτίου, από το Λονδίνο στο Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας, μαζί με τον μικρό γιο του και τη σύζυγό του. Η τελευταία είχε εμφανίσει συμπτώματα της Covid-19. Ο Κάμινγκς, που ασθένησε και ο ίδιος μετά το ταξίδι, εξήγησε ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι το παιδί του θα λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα αν αρρώσταινε. Εκείνη την περίοδο είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα καραντίνας στη χώρα.

Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα. Οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν με αυτό που σκέφτηκα να κάνω υπό εκείνες τις συνθήκες. Αλλά νομίζω ότι αυτό που έκανα ήταν στην πραγματικότητα λογικό υπό τις συνθήκες αυτές”, είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες που είχαν τεθεί κάλυπταν έκτακτες περιστάσεις, όταν για παράδειγμα το θέμα αφορούσε τη φροντίδα μικρών παιδιών. Πρόσθεσε ότι οδήγησε για πάνω από 400 χιλιόμετρα, μέχρι την απομονωμένη αγροικία που βρίσκεται στο αγρόκτημα του πατέρα του στο Ντάραμ, επειδή δεν είχε κάποια εναλλακτική λύση για το ποιος θα φρόντιζε τον γιο του στην περίπτωση που αρρώσταιναν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είχε κάνει κάποια έρευνα για τη φροντίδα που θα μπορούσε να λάβει το παιδί του στο Λονδίνο και δεν θεωρούσε “λογικό” να ζητήσει από φίλους του να το προσέχουν. Νωρίτερα, διαβάζοντας την ανακοίνωσή του, είπε ότι κατά την περίοδο που η οικογένειά του βρισκόταν στο Ντάραμ, δεν επισκέφθηκαν καθόλου το σπίτι των γονιών του. “Ενώ βρισκόμασταν στην αγροικία, ασθένησα βαριά, ο γιος μου αρρώστησε και έπρεπε να πάμε στο νοσοκομείο”, πρόσθεσε.

Εκ των υστέρων, πρόσθεσε, θα ήταν προτιμότερο να είχε εξηγήσει νωρίτερα όλα όσα συνέβησαν τότε. “Έκανα λάθη στη διαχείριση (της πανδημίας) ήδη από τον Ιανουάριο… Δεν νομίζω ότι αυτό που έκανα εκείνες τις 14 ημέρες (σ.σ. στα τέλη Μαρτίου με μέσα Απριλίου) ήταν λάθος. Ασφαλώς έχω κάνει πολλά άλλα λάθη, κάνω λάθη καθημερινά“, είπε.

Έρευνα διέταξε ο Επίτροπος της Αστυνομίας του Ντάραμ

Την ίδια ώρα πάντως, η αστυνομία του Ντάραμ δια στόματος του Επιτρόπου της, Στιβ Γουάιτ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υπόθεση του Κάμινγκς και την παραμονή του εκεί, μετά από νέες καταγγελίες των τελευταίων ημερών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας το επιβεβαίωσε, ενώ υπήρχε και αλλαγή πλεύσης ως προς την εξέταση των στοιχείων και των καταθέσεων σχετικά με το αν ο Κάμινγκς και η οικογένειά του είχαν λάβει οδηγίες από τις αρχές σχετικά με την απομόνωση και την πραγματοποίηση ταξιδίων. Ενώ αρχικά η αστυνομία είχε υποστηρίξει ότι η οικογένειά του είχε ενημερωθεί σχετικά, νέα δήλωση ήρθε τη Δευτέρα αλλάζοντας τα δεδομένα και αποκαλύπτοντας πως ενημέρωση είχε λάβει μόνο ο πατέρας του Κάμινγκς.

“Κανένας από το προσωπικό μου δεν υπονόμευσε το μήνυμα δημόσιας υγείας”, δηλώνει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πίστευε ότι κανένας από το προσωπικό του δεν υπονόμευσε το μήνυμα δημόσιας υγείας για το πώς οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι εκφράζει τη λύπη του για το θυμό που επικρατεί για τις κινήσεις του ανώτερου συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς.

“Ναι, φυσικά και λυπάμαι για τη σύγχυση και τον θυμό και τον πόνο που αισθάνονται οι άνθρωποι… Γι ‘αυτό ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ακριβώς τι είχε συμβεί”, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε στο Νούμερο 10 έκανε κάτι για να υπονομεύσει το μήνυμά μας”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version