Αμετανόητος υπέρμαχος της οπλοκατοχής ο Σερίφης του Όρεγκον

default image

Το Όρεγκον είναι μια από τις επτά αμερικανικές πολιτείες που επιτρέπει σε πολίτες να κουβαλούν συγκεκαλυμμένα όπλα σε πανεπιστημιουπόλεις

Περίπου ένα μήνα μετά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, πριν αυτοκτονήσει στη συνέχεια, ο Τζον Χάνλιν, ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας της πολιτείας του Όρεγκον ανήρτησε ένα βίντεο στην σελίδα του στο Facebook με θεωρίες συνωμοσίας ότι το περιστατικό μπορεί να ήταν φάρσα. Λίγες μέρες μετά, απέστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας του να μην προχωρήσει σε αλλαγές της νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Ο Χάνλιν συγκέντρωσε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας την Πέμπτη, μετά το μακελειό σε πανεπιστημιούπολη του Όρεγκον όπου ένας ένοπλος σκότωσε 9 ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Κυνηγός και λάτρης του ψαρέματος, ο σερίφης γρήγορα μετατράπηκε στο κεντρικό πρόσωπο της δημόσιας αντιπαράθεσης σε όλη τη χώρα για τις ένοπλες επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς χώρους. Κάποιοι τον επέκριναν για την εναντίωση του σε μέτρα που θα κάνουν πιο αυστηρούς τους όρους οπλοκατοχής και άλλοι τον χαρακτήρισαν έναν άνδρα με ακέραιο χαρακτήρα που υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής.

“Ο περιορισμός της οπλοκατοχής δεν είναι η απάντηση για την αποτροπή αποτρόπαιων εγκλημάτων όπως οι πυροβολισμοί στα σχολεία”, υπογράμμιζε στην επιστολή του προς τον Μπάιντεν το 2013, ένα μήνα μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ.

Σήμερα, ο σερίφης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: “Η συζήτηση για το νομικό καθεστώς της οπλοκατοχής θα γίνει”, προσθέτοντας πως θα τοποθετηθεί στο ζήτημα στο μέλλον, διότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

Ο Χάνλιν, που εργάζεται από το 1989 στο γραφείο του σερίφη, εκλέχθηκε σερίφης το 2009 και το 2012 θα ξαναθέσει υποψηφιότητα χωρίς αντίπαλο.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην περιοχή Ρόζμπεργκ, φοίτησε στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) όπου έγινε το μακελειό, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, ενώ έχει δύο γιους.

Τις θέσεις του Χάνλιν για την οπλοκατοχή συμμερίζονται πολλοί κάτοικοι της πολιτείας, όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Το Όρεγκον είναι μια από τις επτά αμερικανικές πολιτείες που επιτρέπει σε πολίτες να κουβαλούν συγκεκαλυμμένα όπλα σε πανεπιστημιουπόλεις.

Οι υποστηρικτές αντίστοιχων νόμων τονίζουν πως η ύπαρξη περισσότερων όπλων σε χώρους πανεπιστημίων θα αποτρέψει τα μακελειά, που έχουν γίνει ρουτίνα τα πρόσφατα χρόνια. Από την άλλη μεριά, πολλοί ισχυρίζονται πως τέτοια μέτρα επιφέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο τέλος στα πανεπιστήμια.

Ο Χάνλιν πρωταγωνίστησε με ομιλία του ενάντια στην υιοθέτηση ενός μέτρου που έγινε αντικείμενο διαλόγου νωρίτερα αυτό το χρόνο στο Όρεγκον που θα επέτρεπε διεξοδικότερους ελέγχους ιστορικού στις πωλήσεις όπλων. Κατέθεσε σε μια νομοθετική επιτροπή τον Απρίλιο.

“Θεσπίζοντας περισσότερους κανονισμούς και έλεγχο για την μεταφορά όπλων το απλά θα επηρεάσει την τίμια και νομοταγή πλειοψηφία των ιδιοκτητών όπλων στο Όρεγκον”, έγραψε τον Μάρτιο.

Ο Χάνλιν προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να αρνηθεί να αναφέρει δημόσια την ταυτότητα του φερόμενου δράστη στο χθεσινό μακελειό, επιμένοντας σήμερα πως δεν έκανε τίποτε για να προσδώσει δόξα στον ένοπλο ή τα κίνητρα του. Με τη στάση του κέρδισε υποστήριξη στην πολιτεία και σε όλη τη χώρα.

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Χάνλιν μοιράστηκε αναρτήσεις υποστηρικτών του δικαιώματος της οπλοκατοχής, ανάμεσα τους και μια ανάρτηση της Σάρας Πέιλιν, της πρώην υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων που έλεγε: ” Θυμάστε όταν οι άποικοι στάθηκαν στη γραμμή για να δηλώσουν τα μουσκέτα τους… ούτε εγώ”.

Επίσης ανήρτησε ένα βίντεο που διακινούσε τη θεωρία πως η επίθεση στο Σάντι Χουκ είχε ενδεχομένως οργανωθεί από την κυβέρνηση που θέλει να πάρει τα όπλα από τους πολίτες: “Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι ποιους μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε”, υποστήριξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα