Ανάκριση 10 υπόπτων για την τραγωδία σε εμπορικό κέντρο της Κένυας

default image

Δέκα άνθρωποι ανακρίνονται για την επίθεση στο Ουέστγκεϊτ. Ακόμη ένας δράστης έπεσε νεκρός

Δέκα άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, όπου 62 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 175 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε εξάλλου τον θάνατο τριών εκ των 10 ως 18 επιτιθέμενων που κρατούν ομήρους από το Σάββατο στο εμπορικό αυτό κέντρο στο οποίο τα Σαββατοκύριακα συχνάζουν πολλοί ξένοι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 3 τρομοκράτες, μερικοί άλλοι έχουν τραυματιστεί», αναφέρει το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από νωρίς σήμερα το βράδυ η αστυνομία της Κένυας έχει ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με τον στρατό της χώρας έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τους τέσσερις ορόφους του εμπορικού κέντρου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ξεκίνησαν σήμερα μια επιχείρηση για να εκδιώξουν τους εναπομείναντες ενόπλους της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που έχει στενές σχέσεις με την αλ Κάιντα, και έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Ουέστγκεϊτ.

Δυνατές εκρήξεις και πυρά ακούστηκαν αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας από το εμπορικό κέντρο, ενώ μαύρος καπνός εξακολουθούσε να βγαίνει από το κτίριο μέχρι το βράδυ, καθώς οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα σε ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού. Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Έντεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν στην τελευταία επίθεση εναντίον των ενόπλων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Όλε Λένκου, όμως αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για 62 νεκρούς, όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Περισσότεροι από 200 πολίτες έχουν διασωθεί, ενώ 65 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Ναϊρόμπι, σύμφωνα με το υπουργείο. Εξάλλου ο Ερυθρός Σταυρός έχει ακόμη καταγεγραμμένους 63 ανθρώπους ως αγνοούμενους.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι κάποιοι πολίτες τους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην επίθεση.

Οι γιατροί της Κένυας απηύθυναν έκκληση για αιμοδοσία, ενώ πολλοί εθελοντές αιμοδότες συρρέουν σε πολλά σημεία του Ναϊρόμπι.

Μέχρι στιγμής οι Κενυάτες έχουν συγκεντρώσει 70.000 δολάρια για να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Τέλος, το Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τους λογαριασμούς που έχουν δημιουργήσει οι ισλαμιστές Σεμπάμπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί @hsm_press, @HSMPress1, @HSMPres και @HSM_presoffice2.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα