Αναστασιάδης: Θα εργαστούμε για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Λιβάνου

Lebanese President Michel Aoun, right, reviews an honor guard with Cyprus President Nicos Anastasiades at the Presidential Palace in Baabda, east of Beirut, Lebanon, Monday, June. 12, 2017.
 (AP Photo/Bilal Hussein)
Lebanese President Michel Aoun, right, reviews an honor guard with Cyprus President Nicos Anastasiades at the Presidential Palace in Baabda, east of Beirut, Lebanon, Monday, June. 12, 2017. (AP Photo/Bilal Hussein) AP

Συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Λιβανέζο ομόλογό του στη Βηρυτό. Τι δήλωσαν για το Κυπριακό

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με το Λίβανο, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες με το Λιβανέζο πρόεδρο Μισιέλ Αούν στη Βηρυτό, ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους είναι διαχρονικά εξαίρετοι και οι τομείς της συνεργασίας τους πολλαπλοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήρε επίσης τον ρόλο και τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί πέραν του 1,5 εκατομμυρίου Σύρους πρόσφυγες, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στέκει και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του.

Είπε επίσης, ότι προβλέπει να φιλοξενήσει τον κ. Αούν στην Κύπρο, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην πρώτη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν το τέλος του 2017.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε μέσω του κοινού εγγράφου που κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, πως αναμένει ότι οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι επικεντρωμένες, και με στόχο να αποφέρουν αποτελέσματα.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να εμπλακεί επιτέλους εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Αούν είπε ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Αναστασιάδης ενθαρρύνουν την ένταση του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της Ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από τον Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων - πρωτοβουλία που στηρίζει απόλυτα ο Λίβανος.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Bilal Hussein)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network