Ανησυχία για το πετρέλαιο προκαλούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

Εργάτες σε διυλιστήριο στο Ιράκ(αρχείου)
Εργάτες σε διυλιστήριο στο Ιράκ(αρχείου) AP

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκφράζει την ανησυχία του για τις προαναγγελθείσες πετρλαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, όπως αναφέρει στην μηνιαία έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος κάνει λόγο για μία "επιστροφή της ηρεμίας στην αγορά", εκτιμώντας, όμως, πως "μπορεί να μην διαρκέσει".

"Όταν θα τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ίσως σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή σε άλλες χώρες, η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη", ανέφερε ο ΙΕΑ.

Οι προοπτικές για την αγορά θα μπορούσαν να αποδειχθούν "πολύ λιγότερο ήρεμες" από αυτές που είναι σήμερα, ανέφερε ο Οργανισμός.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να σταματήσουν τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις 4 Νοεμβρίου εάν θέλουν να μην υποστούν κυρώσεις.

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων μεταφράστηκε σε μείωση των εξαγωγών του αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά "αυτή τη φορά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σοβαρός", σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΙΕΑ σημείωσε πάντως ότι επί του παρόντος οι ανησυχίες για την προσφορά είναι περιορισμένες, παρόλο που σημειώθηκε απρόσμενη υποχώρηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο: μειώθηκε κατά 110.000 βαρέλια στα 10,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα με μείωση των εξαγωγών. Η υποχώρηση αυτή, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και τη Νιγηρία.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ο ΙΕΑ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις του (+110.000 βαρέλια την ημέρα) για την αύξηση για τον επόμενο χρόνο αλλά προειδοποίησε ότι σημαντικές αβεβαιότητες επηρεάζουν την εκτίμηση αυτή. Συγκεκριμένα, οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να μεταφραστούν σε οικονομική επιβράδυνση και ασθενέστερη ζήτηση για πετρέλαιο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: