Ανησυχία στην Ευρώπη μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου

default image

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους με την απομάκρυνση του Τούρκου πρωθυπουργού, αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στη συμφωνία για το προσφυγικό

Αμφιβολίες και ερωτηματικά προκαλεί στις Βρυξέλλες η επόμενη μέρα στην Τουρκία, μετά και την παραίτηση Νταβούτογλου, αναφορικά με την τήρηση και την συνέχιση του σχεδίου για το προσφυγικό. “Είναι νωρίς να προσδιορίσουμε τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν” σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κόσοβο. “Προφανώς θα το συζητήσουμε πρώτα και  κύρια με τις τουρκικές αρχές και θα καθορίσουμε μαζί πως θα προχωρήσουμε” συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι όμως της ΕΕ, μοιάζουν πιο ανήσυχοι από την Μογκερίνι, αφού διαβλέπουν εμπλοκή στη συνεργασία. Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών αναφέρει πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρξε πιο αφοσιωμένος και διαλλακτικός στις διαπραγματεύσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αν και αρκετοί διάβασαν την είδηση ως “κακό μαντάντο”, οι περισσότεροι στην Ευρώπη σπεύδουν να τονίσουν πως πρόκειται για εσωτερικό πολιτικό ζήτημα και επαφίεται στους Τούρκους να το διαχειριστούν.

“Εμείς έχουμε τηρήσει το δικό μας μέρος της συμφωνίας” αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας με έμφαση το γεγονός πως η Κομισιόν έχει ήδη δεσμευθεί για άρση της βίζα σε Τούρκους πολίτες, με την προϋπόθεση όμως πως η συμφωνία για την προσφυγική κρίση θα συνεχιστεί και θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας

Η εφαρμογή της συμφωνίας, αν και έχει δεχτεί έντονη κριτική, τόσο για τον τρόπο που θα γίνονται οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία, όσο και για το κατά πόσο το τουρκικό έδαφος αποτελεί ασφαλές πεδίο για τους πρόσφυγες, φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την κρίση επί ελληνικού εδάφους. Την εβδομάδα του Πάσχα, οι αφίξεις περιορίστηκαν σχεδόν στο μηδέν και σε κάθε περίπτωση αντί χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να περάσουν το Αιγαίο, το τελευταίο διάστημα η παράνομη διακίνηση που έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές, έχει περιοριστεί σε ορισμένες δεκάδες.

Το χρονικό της απομάκρυνσης Νταβούτογλου

Να θυμίσουμε πως με αφορμή το έκτακτο συνέδριο του AKP, του κόμματος στην εξουσία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα αντικατασταθεί στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Ο Νταβούτογλου αποσύρεται», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet την Τρίτη, ενώ η Milliyet αναφερόταν σε μία βελούδινη « Δημοκρατική Μετάβαση», που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο ώστε να αποφευχθεί μία κρίση στην κορυφή του Κράτους.

“Δεν αισθάνομαι αποτυχημένος ή πως μετανιώνω που πήρα αυτή την απόφαση” ανέφερε την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε συνέντευξη Τύπου, όπου και ανακοινώθηκε επίσημα η απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η θητεία του στέφτηκε από επιτυχία σε ότι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Πάντως ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνήθηκε πάντως οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι δεν θα κάνει ποτέ δήλωση εναντίον του.

ΠΗΓΗ HURRIYET

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα