Φαβορί η Ρούσεφ

Φαβορί η Ρούσεφ

Η εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ, αναμένεται να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της Βραζιλίας. Σε θαύμα ελπίζει ο Ζουζέ Σέρα για να ανατρέψει τα δεδομένα

Οι Βραζιλιάνοι αναμένεται σήμερα Κυριακή να αναδείξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρόεδρο μια γυναίκα, την Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ελπίζουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Οι αμφιβολίες που ήγειρε η αντιπολίτευση για το κατά πόσο ενέχεται σε σκάνδαλα, οι αντιρρήσεις των πεντηκοστιανών όσον αφορά τις θέσεις της για το ζήτημα της άμβλωσης σε μια χώρα όπου η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και το αναπάντεχο ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων στοίχισαν στη Ντίλμα Ρουσέφ και απέτρεψαν τη νίκη της από τον πρώτο γύρο πριν ένα μήνα, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν ότι σήμερα η υποψήφια του PT θα επικρατήσει του αντιπάλου της Ζουζέ Σέρα.

Για να κερδίσει ο Σέρα, "αν οι δημοσκοπήσεις δε λαθεύουν, χρειάζεται ένα θαύμα", σύμφωνα με τον Ραφαέλ Κορτές, αναλυτή της εταιρίας συμβούλων Tendencias.

Η ψηφοφορία στη λατινοαμερικάνικη χώρα άρχισε στις 08:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μερικές ώρες αργότερα, καθώς σημαντικό μέρος της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης γίνεται ηλεκτρονικά.

Η Βραζιλία έχει αποσείσει την φήμη της αποσαθρωμένης οικονομικά χώρας οριστικά κι έχει μετατραπεί σε μια από τις μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που αποδίδεται στην πολιτική του Λούλα. Ο πρώην συνδικαλιστής έριξε όλο του το βάρος στην εκστρατεία της Ρουσέφ, κάτι που τη βοήθησε να αποκτήσει το προβάδισμα παρότι ήταν ουσιαστικά άγνωστη.

Η 62χρονη πρώην προσωπάρχης του προέδρου, που κατάφερε να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση στην υγεία της,αντιμετώπισε καρκίνο,πάντως ελάχιστα έχει αποσαφηνίσει όσον αφορά την πορεία που προτίθεται να χαράξει σε ζητήματα "όπως η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τα συναλλαγματικά αποθεματικά", έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Folha de Sao Paulo.

Η Ρουσέφ πάντως αναμένεται να διατηρήσει τη "συνταγή" του Λούλα, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά φροντίζοντας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση του ρόλου του δημοσίου σε μερικούς στρατηγικούς τομείς.

ADVERTISING

SHARE: