Αρκτική: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νορίλσκ

Αρκτική: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νορίλσκ
H πόλη Norilsk AP

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κυρήχθηκε η πόλη Νορίλσκ έπειτα από διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων. Υπήρξαν προειδοποιήσεις στο παρελθόν για δεκάδες παραβιάσεις.

Η Rostekhnadzor, το εποπτικό όργανο της κυβέρνησης της Ρωσίας για οικολογικά, τεχνολογικά και πυρηνικά θέματα,  φαίνεται να είχε προειδοποιήσει το 2017 θυγατρική του γίγαντα εξόρυξης “Norilsk Nickel”, που παράγει μεγάλες ποσότητες νικελίου και πλατίνας, για δεκάδες παραβιάσεις στην πόλη Νορίλσκ στην Αρκτική, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η διαρροή 20.000 τόνων από μια δεξαμενή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στον ποταμό Αμπάρναγια, ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας η οποία διερεύνησε το συμβάν, αλλά οι αρχές ενημερώθηκαν δύο ημέρες μετά.  

Συγκεκριμένα, η Rostekhnadzor είχε διενεργήσει τρεις μεγαλους ελέγχους το 2017-2018 και διαπίστωσε μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τις δεξαμενές καυσίμων στο χώρο, σύμφωνα με τη RBC. 

Η Greenpeace συνέκρινε το μέγεθος του ατυχήματος με την ασύλληπτη θαλάσσια καταστροφή του 1989 στην Αμερική, γνωστού και ως Exxon Valdez, όπου είχαν χυθεί εκατομμύρια γαλόνια αργού πετρελαίου στον ύφαλο Blight στον Πορθμό Prince William στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της εν λόγω αρχής, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, στο έδαφος διαχύθηκαν 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ και στον ποταμό 15.000 τόνοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πόλη Νορίλσκ.

Το Νορίλσκ, μια απομονωμένη 180.000 κατοίκων, βρίσκεται 300χλμ εντός του Αρτικτού Κύκλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version