Λυσσαλέα αντίσταση από το καθεστώς Καντάφι

default image

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τον έλεγχο της Τρίπολης. Επανεμφάνιση του γιου του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος φερόταν ως "κρατούμενος". Δήλωσε ότι ο πατέρας του παραμένει στην Τρίπολη (Vids+Pics)

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα τρεις πυραύλους Σκουντ από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε σήμερα το NATO, που καταδίκασε την “ανεύθυνη” αυτή ενέργεια.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.

“Έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα”, πρόσθεσε, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Εξ άλλου εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζία, το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι όπου πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία αποτελεί εστία των μαχών στην Τρίπολη και οι ηγέτες των εξεγερμένων λένε ότι δεν θα πέσει εύκολα.

Εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, είπαν στελέχη τους. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.

Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την οικία του Λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη, ωστόσο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να παραμένει άφαντος… Φήμες αναφέρουν ότι ο Λίβυος ηγέτης εγκατέλειψε την Τρίπολη στη διάρκεια της νύχτας για το Γκανταμές, απ’ όπου φυγαδεύτηκε στην Αλγερία.

 

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία την οποία μετονόμασαν σε “Πλατεία των Μαρτύρων” ενώ άλλαξαν και την ονομασία στο google map. Νωρίτερα, είχαν συλλάβει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του Καντάφι, ο οποίος σε μηνύματα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Κυριακή κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις μάχες.

 

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων τα οποία όπως ισχυρίζεται το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο εμπιστευτικές πηγές,   θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Ελεύθερος ο  γιος του Καντάφι, Σείφ αλ-Ισλάμ                                

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, είχε συλληφθεί από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο – Οκάμπο.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας βρισκόταν ελεύθερος στην Τρίπολη. Ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι ο Σαιφ βρέθηκε σε ξενοδοχείο και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ο πατέρας του είναι ασφαλής στην Τρίπολη, απάντησε “φυσικά”.

 

Διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια. Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Αλ Τζαζίρα πως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τεθωρακισμένα βγήκαν από το συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη και βομβάρδισαν περιοχή της Τρίπολης.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, εκτός από το  οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία αλλά και το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια. Νωρίτερα, το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο εκπρόσωπο των ανταρτών μετέδωσε ότι οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις ελέγχουν “το 15-20% της Τρίπολης”.

Μάχες στην Τρίπολη – Δυο γιοι του στα χέρια των αντικαθεστωτικών

Στο μέτωπο των μαχών, οι εξεγερμένοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη.

Ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν τοποθετήσει άρματα μάχης κοντά στο συγκρότημα που βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις δυνάμεις των εξεγερμένων που τις πολιορκούν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

 

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει τρεις γιους του Καντάφι -τους Σαΐφ, Σαάντι και τον μεγαλύτερο Μοχάμαντ-, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Αλ Τζαζίρα ωστόσο μετέδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο Μοχάμαντ Καντάφι κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι στο οποίο είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, χάρη στη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς.

 

Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Τρίπολη αναφέρουν ότι και  η μια από τις δυο σορούς που βρέθηκαν αργά το απόγευμα είναι του Χαμίς Καντάφι, του νεαρότερου γιού του Λίβυου ηγέτη, στρατιωτικού καριέρας που νωρίτερα είχε ηγηθεί της αντεπίθεσης του καθεστώτος.

 

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αντικαθεστωτικοί βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο διακρίνεται το πλήθος να πολιορκεί και αν εισβάλλει στο σπίτι της κόρης του Μουαμάρ Καντάφι, Αΐσα, η οποία είναι εξαφανισμένη. 

Ομπάμα: “Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του”

Η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι “φτάνει στο τέλος της”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει “σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία”.

“Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει οικογενειακές διακοπές μερικών ημερών.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα