Αντιδράσεις προκαλεί η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

default image

Δηλώσεις επί δηλώσεων στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σχετικά με την πέμπτη επιτυχή πυρηνική δοκιμή

Μπαράζ αντιδράσεων για την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της της Βόρειας Κορέας, την οποία μετέδωσε την Παρασκευή το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ανησυχία εκφράζουν στη Νότιο Κορέα, ψυχραιμία συστήνει η Μόσχα, ενώ από τη Γαλλία ζητούν άμεσες κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας Yun Byung-se δήλωσε σήμερα πως ή πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σε “σημαντικό επίπεδο” και πως χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις και μεγαλύτερη πίεση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για να συζητηθεί η απάντηση στην πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως κατέχει πλέον τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους αντίδρασης στις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, αντί απλά να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.

Το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα δείχνει πως οι διπλωμάτες οφείλουν να είναι πιο δημιουργικοί από το να αντιδρούν απλώς επιβάλλοντας κυρώσεις, περισσότερες κυρώσεις και ξανά κυρώσεις

«Το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα δείχνει πως οι διπλωμάτες οφείλουν να είναι πιο δημιουργικοί από το να αντιδρούν απλώς επιβάλλοντας κυρώσεις, περισσότερες κυρώσεις και ξανά κυρώσεις σε κάθε επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Είναι πολύ νωρίς για να θάψουμε τις εξαμερείς συνομιλίες. Θα έπρεπε να αναζητούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να τις ξαναρχίσουμε».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προτείνει επανειλημμένα την έναρξη συνομιλιών στη Βόρεια Κορέα, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δεχθεί την αποπυρηνικοποίησή της, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ αρνείται.

«Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις για μια συμφωνία στον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας», είπε ο Κέρι, τονίζοντας πως ελπίζει ότι τελικά θα μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο των διαπραγματεύσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Κυρώσεις ζητά η Γαλλία μέσω ΟΗΕ

Η Γαλλία κάλεσε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στην επιβολή «νέων κυρώσεων» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, με μια δεσμευτική απόφασή του, όπως τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την είσοδό του στο ΣΑ, το οποίο άρχισε τις διαβουλεύσεις του, ο Ντελάτρ αξίωσε να υπάρξει μια «πολύ γρήγορη και ισχυρή αντίδραση» του ΟΗΕ και εκτίμησε ότι «οι νέες κυρώσεις είναι απαραίτητες».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα