Αντίποινα πριν το Brexit: Η Βρετανία μπλοκάρει τις αποφάσεις της ΕΕ

European Commission President Jean-Claude Juncker speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Saturday, April 29, 2017. EU leaders met on Saturday for the first time as the formal European Council of 27 to adopt guidelines for the upcoming Brexit negotiations. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Commission President Jean-Claude Juncker speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Saturday, April 29, 2017. EU leaders met on Saturday for the first time as the formal European Council of 27 to adopt guidelines for the upcoming Brexit negotiations. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη Βρετανία να πάψει να μπλοκάρει αποφάσεις για τις δαπάνες της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε το Σάββατο τη Βρετανία να άρει το βέτο που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τις δαπάνες της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό σε όλους Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει σήμερα μια απόφαση και θα ήταν επιθυμητό και θα διευκόλυνε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν μπορούσε να άρει την επιφύλαξη

"Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει σήμερα μια απόφαση και θα ήταν επιθυμητό και θα διευκόλυνε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να άρει την επιφύλαξή" του, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit.

Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Λονδίνο αρνήθηκε να εγκρίνει την Τετάρτη την αποδέσμευση ποσού περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το οποίο προοριζόταν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Μεσόγειο, λόγω μιας πολιτικής που αναβάλλει τη λήψη πολιτικά ευαίσθητων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Βρετανία δεν καταλαβαίνουν τις δύσκολες συνομιλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν, κυρίως όταν λένε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει άμεση εγγύηση για τα δικαιώματα των μεταναστών.

"Έχω την εντύπωση μερικές φορές ότι οι Βρετανοί φίλοι μας, όχι όλοι τους, υποτιμούν τις τεχνικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το όχι απλό θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών είναι στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ 25 διαφορετικών ερωτήσεων που πρέπει να επιλυθούν," τόνισε.

Άλλωστε, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απο κοινού με τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των 27 σε αυτή τη διαβούλευση. Τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν «οι όροι του διαζυγίου», εξηγώντας ότι επί της ουσίας θα υπάρξουν δύο διαπραγματεύσεις: μία για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μία για τις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι θα πρόκειται για δύσκολες διαβουλεύσεις, στο βαθμό που αφορούν, όπως είπε, τους όρους ενός διαζυγίου. Κυρίως δε σε ο,τι αφορά την οικονομική πτυχή της αποχώρησης, είπε ο Γιουνκερ. Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, τόνισε ότι δεν αρκεί να διατυπωθούν κάποιες αρχές, αλλά χρειάζονται «πραγματικές εγγυήσεις».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Virginia Mayo

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος Σοσιαλιστών: Μακρόν από δεξιά, Τσίπρας από αριστερά

Τουσκ: Η ΕΕ των '27' οφείλει να παραμείνει ενωμένη

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit: 'Πρώτα οι πολίτες' η απόφαση των '27'

ADVERTISING

SHARE: