Αντίστροφη μέτρηση για την εκεχειρία: Νέες απειλές Ερντογάν κατά ΗΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την εκεχειρία: Νέες απειλές Ερντογάν κατά ΗΠΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

"Αν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ δεν τηρηθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Συρία «με αποφασιστικότητα" διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τούρκος πρόεδρος, λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) – την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», αν και είχε βοηθήσει τους Δυτικούς να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος – και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».

Σχολιάζοντας την έκκληση Μακρόν για παράταση της περιόδου εκεχειρίας, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει λάβει ο ίδιος κάποιο τέτοιο αίτημα από τον Γάλλο πρόεδρο. Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα έχει κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με τη Γαλλία, και ο Γάλλος ομόλογός του ενδεχομένως να μεταφέρει κάποιο μήνυμα των «τρομοκρατών» με τους οποίους συνομιλεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι οι «τρομοκράτες» του YPG/PKK δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απαιτεί όλες οι κουρδικές δυνάμεις του YPG να αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Όπως είπε ο Ερντογάν, κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία «εξουδετερώθηκαν» 775 «τρομοκράτες YPG/PKK» και χάθηκαν οι ζωές 7 Τούρκων, 79 στρατιωτών του Συριακού Εθνικού Στρατού και 20 πολιτών.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22.00 σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version