Ανυπολόγιστο το κόστος μιας ενδεχόμενης επέμβασης στη Συρία

Ανυπολόγιστο το κόστος μιας ενδεχόμενης επέμβασης στη Συρία

Το κόστος της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απ τις εκτιμήσεις του υπουργού Άμυνας Τσακ Χάγκελ   

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ, μιλώντας στις επιτροπές ακροάσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, για να την αποτρέψει από τη χρήση χημικών όπλων, θα κοστίσει πιθανόν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αν όμως η εμπειρία του παρελθόντος γίνει «οδηγός» για τα οικονομικά κόστη μιας στρατιωτικής επέμβασης τότε είναι σαφές, ότι η εκτέλεση μιας στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να είναι πολυδάπανη.                     

"Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον Χάγκελ να λέει ότι θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια . Αυτή είναι η χαμηλή εκτίμηση του κόστους", δήλωσε ο Τόντ Χάρισον, αναλυτής αμυντικού προϋπολογισμού στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών μελετών. Όπως είπε ο αναλυτής ο υπουργός Άμυνας μπορεί να θεωρεί ότι το Πεντάγωνο θα δαπανήσει για τις επιχειρήσεις μόνο το υπόλοιπο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2013 , που όμως λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου .

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της προσφυγής στη βία κατά της Συρίας είναι για την αντικατάσταση των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν αλλά γι αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια από το προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους 2014 που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο μάλλον θα πληρώσει για τα πυρομαχικά με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, η οποία δεν θα είναι ανάλογη με τις τρέχουσες δαπάνες των επιχειρήσεων, ανέφερε ο Χάρισον. «Αν υπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των πυρομαχικών, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει από μισό δισεκατομμύριο, μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που θα χτυπηθούν» πρόσθεσε

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνήθως σε αυτές τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεκάδες πυραύλους Τόμαχοκ το κόστος των οποίων ανά μονάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 1,2 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει ακόμη και το 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιούν επίσης βομβαρδιστικά Β-2 τα οποία έχουν μεν τη δυνατότητα να πετούν επί 18 ώρες από τη στιγμή της απογείωσης τους, αλλά με κόστος περίπου 60,000 δολάρια ανά ώρα πτήση.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε 221 Τόμαχοκ στις επιχειρήσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 στη Λιβύη , οι μισοί εκ των οποίων έπληξαν στρατιωτικούς στόχους, όπως την αεράμυνα, τις τηλεπικοινωνίες και τις δομές της διοίκησης. Εάν οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν παρόμοιο αριθμό πυραύλων για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία που σχετίζονται με χημικά όπλα το κόστος θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ , δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ναυτικές προετοιμασίες μέχρι στιγμής δεν απαιτούν υπέρογκες δαπάνες καθώς τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή ήταν ήδη όλα σε τακτικές αποστολές στο εξωτερικό. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Ερυθρά Θάλασσα .

Αλλά το USS Nimitz έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντικατασταθεί στην Αραβική Θάλασσα από το USS Harry Truman , οπότε αν παραμείνει πολύ περισσότερο στην περιοχή για μια εκ των προτέρων απρογραμμάτιστη στρατιωτική επιχείρηση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρβαση του προϋπολογισμού, ανέφερε ο ναύαρχος Γκρίνερτ, οπότε θα απαιτηθεί συμπληρωματικό αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού για να εκτελεστεί η επιχείρηση.

Ο ίδιος είπε ότι η παρουσία ενός αεροπλανοφόρου σε τακτικές συνθήκες ασκήσεων κοστίζει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια. Εάν το αεροπλανοφόρο χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις , το κόστος θα ανέλθει στα 40 εκατομμύρια δολάρια τη εβδομάδα ως αποτέλεσμα της σαφούς επιμήκυνσης του χρόνου πτήσης για τα πολεμικά αεροσκάφη που φέρει.

Πηγή:ΑΝΑ-ΜΠΑ

SHARE:

24Media Network