Τουρκία: Απαγορεύουν σε δημάρχους που εκλέχθηκαν με το HDP να αναλάβουν καθήκοντα

Τουρκία: Απαγορεύουν σε δημάρχους που εκλέχθηκαν με το HDP να αναλάβουν καθήκοντα
Εκλογικό κέντρα στο Ντιγιαρμπακίρ AP

Οι λαθροχειρίες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία συνεχίζονται. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε ότι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με το HDP πρέπει να αντικατασταθούν από τους υποψηφίους του κυβερνητικού AKP.

Η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας έκρινε την Πέμπτη ότι πολλοί δήμαρχοι που εξελέγησαν με το λάβαρο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν επιτρέπεται να αναλάβουν το αξίωμα επειδή στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καθαιρεθεί με κυβερνητικά διατάγματα.

Ο Σαρουχάν Ολούτζ, ο εκπρόσωπος του HDP, είπε ότι το κόμμα του στοχοποιείται σε μια “οργανωμένη πολιτική πλεκτάνη” μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Περισσότεροι από τους μισούς εκλεγμένους δημάρχους του HDP περιμένουν ακόμη να τους δοθεί η εντολή για να αναλάβουν το αξίωμα, πρόσθεσε.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) απέρριψε πολλές ενστάσεις που είχαν καταθέσει το HDP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η YSK έκρινε ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι σε τέσσερις περιφέρειες και μια υποπεριφέρεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν μπορούν να λάβουν την εντολή επειδή είχαν καθαιρεθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Δήμαρχοι θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι που ήρθαν στη δεύτερη θέση, οι οποίοι είναι μέλη του AKP.

Εν τω μεταξύ περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν πρώτα να μπουν στο δημαρχείο της πόλης αλλά, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα