Απαγόρευση εισόδου στα κέντρα φιλοξενίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

ΜΙΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)
ΜΙΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MOTIONTEAM

Διαψεύδει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας πως το αίτημα της οργάνωσης ήταν η βιντεοκόπηση και όχι η είσοδος στον χώρο

Απαγόρευση εισόδου της Διεθνούς Αμνηστίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τα hot spots καταγγέλλει ο διευθυντής της οργάνωσης, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοσμόπουλος, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες γραπτά και προφορικά άδεια πρόσβασης στους χώρους φιλοξενίας από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση.

«Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μαζί τους, ρίχνουν το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο με αποτέλεσμα να μην έχουμε βγάλει άκρη», εξηγεί. Σήμερα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας επιχείρησαν να εισέλθουν σε χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών.

«Δεν γίνεται να απαγορεύεις την είσοδο σε οργανώσεις που παρακολουθούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο ίδιος.

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «δεν έχει υπάρξει καμία απαγόρευση πρόσβασης προς τη Διεθνή Αμνηστία. Από την οργάνωση ζητήθηκε η βιντεοσκόπηση κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνοχή των κέντρων φιλοξενίας. Προτεραιότητά μας είναι η είσοδος στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι εργασίες επέκτασης των δομών και στη συνέχεια η ικανοποίηση αιτημάτων βιντεοσκόπησης».

Παρουσία των αρχών στην πλατεία Βικτωρίας ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Την παρουσία των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ενημερώνουν επισήμως τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας για τις δομές στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν και να μεριμνούν για την προστασία τους ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, η αστυνομία διώχνει τους πρόσφυγες από την πλατεία, αλλά εκείνοι δεν έχουν πού να πάνε και δεν γνωρίζουν ποια κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν ή πώς θα μεταφερθούν εκεί. «Αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατάνε γύρω από την περιοχή, αφού δεν τους επιτρέπεται να καθήσουν ούτε στα παγκάκια, εκτεθειμένοι, χωρίς να ξέρουν πού να απευθυνθούν», σημειώνεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεταφορά 1.000 προσφύγων από τον Πειραιά στις δομές φιλοξενίας. Νέο κέντρο ετοιμάζεται στη Μαλακάσα

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών για το προσφυγικό

SHARE: