“Ήθελα να αλλάξω την κοινωνία”

default image

Απαραίτητες χαρακτήρισε τις πράξεις του ο άντρας που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία. Θεωρούσε ότι θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομολόγησε τις πράξεις του ο 32χρονος. Ετοίμαζε την επίθεση από το 2009. Ανήρτησε βίντεο πριν από τις αιματηρές επιθέσεις. Τη Δευτέρα η παραπομπή του στη δικαιοσύνη (Vid)

Στυγερές, αλλά απαραίτητες χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του Γκέιρ Λίπσταντ τις πράξεις του ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο άντρας σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στην περιοχή του Όσλο.

“Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες” δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη της “χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”, όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβει ήθελε, όπως είπε ο δικηγόρος του, να αλλάξει την την κοινωνία με τις πράξεις του. Ήθελε “να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται,” προσέθεσε ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπεσταντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

“Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο”, δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.

Σήμερα και η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά “όχι την εγκληματική του ευθύνη”.

Ο Λίπεσταντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα κίνητρα του Μπρέιβικ, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες κατά την κατάθεσή του, που έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Μπρέιβικ πρόκειται, μάλιστα, να εξεταστεί από γιατρό της αστυνομίας πριν καταθέσει. Μέχρι τότε ο δικηγόρος του αρνείται να σχολιάσει την ψυχική κατάσταση του πελάτη του.

Ανέφερε ακόμη ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο.

Τη Δευτέρα στο δικαστήριο

Η αστυνομία στο Οσλο ανακοίνωσε ότι ο Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ θα οδηγηθεί “αύριο Δευτέρα στον δικαστή”, αρμόδιο να αποφασίσει την παράταση της κράτησής του έως ότου γίνει η δίκη για τις ανθρωποκτονίες, “που ο Μπέριγκ Μπρέιβικ ομολογεί ότι τέλεσε”.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, “η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο”.

Επίσης, το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι, στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν “πλήρη φάκελλο”, στο τέλος μιας λεπτομερούς προ-ανάκρισης, πριν να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο.

Στη Νορβηγία μπορεί να επιβληθεί μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 ετών. Αυτό έχει οδηγήσει μερικές φωνές να ταχθούν στο ίντερνετ υπέρ της προσωρινής επαναφοράς της θανατικής ποινής, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 93, καθώς ένας τραυματίας που νοσηλευόταν υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NRK.

Ολιγωρία της αστυνομίας

“Υποτίθεται ότι έπρεπε να βρίσκεται αστυνομικός στο νησί” λένε οι Αρχές της Νορβηγίας. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νορβηγίας, Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, δήλωσε ότι υποτίθεται πως την ώρα της επίθεσης θα έπρεπε να βρίσκεται αστυνομικός στο νησί Οτόγια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρισκόταν.

Παράλληλα εγείρονται σημαντικά ερωτήματα γιατί άργησαν οι αρχές να πάνε στο νησάκι καθώς λέγεται πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ελικόπτερο. Και όταν εν τέλει έφτασαν οδικώς δε μπορούσαν να βρουν πλωτό μέσο να τους μεταφέρει!

Μεταξύ άλλων, η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς για τις επιθέσεις στο Όσλο δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. Μάλιστα, ένας εγκληματολόγος της Σκότλαντ Γιάρντ θα βοηθήσει στο έργό της τη νορβηγική αστυνομία μετά από το μακελειό. Στο Οσλο ανακοινώνεται σήμερα στα μμε ότι, “ένας εγκληματολόγος της Σκότλαντ Γιάρντ πρόκειται να συνδράμει την αστυνομία του Οσλο στο έργο της διαλεύκανσης των συνθηκών, κάτω απ τις οποίες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”. Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται ότι “ανταλλάσσονται ήδη πληροφορίες της νορβηγικής αστυνομίας και με το δίκτυο της Ιντερπολ”.

“Ομολόγησε τις πράξεις του – την βομβιστική επίθεση στο Οσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ένοχος,” δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου για τον Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.

“Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες (των επιζησάντων της επίθεσης) στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας.”

Ο Σπόνχαιμ είπε, πάντως, ότι η αστυνομία δεν έχει άλλους υπόπτους για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής από την οποία σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι, 97 τραυματίστηκαν και αρκετοί αγνοούνται.

Σύμφωνα με σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προετοίμαζε την επίθεση από το φθινόπωρο του 2009.

Το μανιφέστο

Μέσα σε 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο , ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε το θάνατο στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

“Η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες”, έγραφε σε ένα κείμενο 1.500 σελίδων, ενώ πίστευε ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου “ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Μέσα από δωδεκάλεπτο βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, υποκινούσε σε έναν “πόλεμο” κατά του Ισλάμ, έχοντας τοποθετήσει στο τέλος του φωτογραφίες, στις οποίες φοράει στολή δύτη και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του φερόμενου ως δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.

Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο “2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας”.

Δεν είναι γνωστό ποιός ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου από κάποιον ονόματι Αντριου Μπέργουικ. Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.

 

Μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής στο Οσλο είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.

Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης “Σταματείστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης”, είπε ότι ο συλληφθείς Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.

Ο Μπρέιβικ είχε πει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο τον Δεκέμβριο του 2009 (http://www.document.no/anders-behring-breivik/) ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο.

“Δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μας και δεν μας είχε ποτέ δώσει κάποια συμβουλή,” είπε ο Γκρέιβερς στο Reuters. Αλλά όπως είπε ο ίδιος, είναι πιθανό ο Μπρέιβικ να είχε συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωσή τους.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους “φίλους” του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.

“Μας συμβούλευσε να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον τύπο να ενταχθεί στην οργάνωση ή να μπορεί να γράφει στον ‘τοίχο’ της σελίδας μας στο Facebook,” είπε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Στίβεν Γκας.

Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τον Γκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο “να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη.”

Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.

Πραγματοποίησε την πρώτη της διαδήλωση το 2007 στις Βρυξέλλες την ημέρα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου παρότι οι αρχές το είχαν απαγορεύσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα