Άτακτη υποχώρηση Καντάφι

default image

Άμεση κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στους στόχους της επίθεσης. Οι ΗΠΑ επιστράτευσαν Στελθ, τζετ και F-16 ενώ περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Κίνα και Τουρκία κρατούν απόσταση από τις επιθέσεις. Στους 68 οι νεκροί. Δείτε live εικόνα. Συνεχής ενημέρωση (Pics+Vids)

Άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε από τις 21:00 ώρα Ελλάδος και Λιβύης ο Καντάφι. “Δεν κυνηγάμε τον Καντάφι”, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί στόχο ο ίδιος και η κατοικία του, τουλάχιστον για τώρα. Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε δυνάμεις του Καντάφι που κινούνται προς τη Βεγγάζη.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη , με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας , και αναρωτήθηκε εάν ο Μουάμαρ Καντάφι θα τιμήσει την τελευταία απόφασή του για κατάπαυση του πυρός.

“Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο συνταγματάρχης Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός την οποία αμέσως και παραβίασε”, ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Καθώς μεταδίδεται από ξένους δημοσιογράφους στη Λιβύη ότι πυκνοί καπνοί φαίνονται από την Τρίπολη και ειδικά από την νότια περιοχή Μπαμπ αλ-Αζίζια της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι, ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ , επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε κατηγορηματικά στον Τύπο ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον “κατάλογο των στόχων” των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας.

Προσέθεσε δε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών. Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί “σοβαρά πλήγματα” γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

Ωστόσο, ο Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα, εκπρόσωπος του 30μελούς Επαναστατικού Συμβουλίου δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από ότι είχαν εκτιμήσει με πάνω από 8.000 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα.

Το Πεντάγωνο τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Βεγγάζη είναι ασφαλέστερη τώρα από ότι ήταν πριν αν και σποραδικές εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται στη Βεγγάζη τη τελευταία μισή ώρα από τις 22:30 το βράδυ.

Όπως ανακοίνωσαν, στην επιχείρηση συμμετέχουν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Βέλγιο και Κατάρ.

Νωρίτερα, σε προηγούμενο διάγγελμά του ο Καντάφι αποκάλεσε ζώα και τρομοκράτες τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος υποσχέθηκε μακρύ πόλεμο στη Δύση και για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λιβυκού λαού.

“Οι Χριστιανοί δεν θα χαρούν το πετρέλαιο μας, δεν θα τους το αφήσουμε. Να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε. Αυτή η χώρα ποτέ δεν θα παραδοθεί. Είστε ζώα ακόμη και οι δικοί σας πολίτες είναι εναντίον σας. Ακόμη και οι πολίτες σας είναι στο πλευρό μας” ανέφερε.

Και συνέχισε: “Νικήσαμε την Ιταλία. Θα πέσετε όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Όλος ο λιβυκός λαός, άνδρες και γυναίκες έχουν όπλα. Δεν θα προχωρήσετε, δεν θα πατήσετε στη γη μας. Είμαστε θύματα και ο καταπιεσμένος πάντα νικά στο τέλος.

Και κατέληξε: “Μας αποδείξατε ότι είσαστε τρομοκράτες και ζώα και επιτίθεστε σε ένα κράτος που δεν σας έκανε τίποτα. Ποιά δικαιολογία έχετε; Είστε νέοι σταυροφόροι. Κρατάμε τη σημαία όλων των ανθρώπων που πολεμούν την καταπίεση σε όλο τον κόσμο. Εσείς θα πέσετε. Εμείς είμαστε οι ηγέτες της επανάστασης σε όλον τον κόσμο. Το Πράσινο Βιβλίο λέει ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς έχουμε στο πλευρό μας το Θεό, εσείς έχετε στον πλευρό σας τον Διάβολο”.

Στην επιχείρηση λίγο πριν μπήκαν και αμερικανικά Στέλθ. Αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του  τόνισε ότι επιστρατεύονται F-15 και  F16 ναυτικά EA-18G και τζετ.

Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονται το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Λιβύης, κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.

Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Νέα εισβολή Καντάφι στη Μιζουράτα

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής με τρία άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων.

“Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω”, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.

“Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη”.

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα πρόσθεσε ότι υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε.

Επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε πως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκε αποτελεσματικά πάνω από τη Λιβύη και ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σήμερα με 19 επιπλέον αεροσκάφη.

Έκκληση για άμεση παράδοση της εξουσίας απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στο Λίβυο ηγέτη, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι μια από τις πολλές που δημοσιεύει το αμερικανικό ναυτικό με το πολεμικό πλοίο USS Barry να εκτοξεύει πύραυλο τόμαχοκ-κρουζ. Μάλιστα όπως μετέδωσε το CNN κάθε τόμαχοκ- κρουζ κοστίζει περίπου ένα εκατ. δολάρια και οι ΗΠΑ έχουν επιστρατεύσει πάνω από 100.

Εκτός από την επιχείρηση των ΗΠΑ με όνομα Odyssey Dawn, υπάρχει η επιχείρηση της Βρετανίας, Operation Ellamy, του Καναδά, Operation Mobile και των Γάλλων η επιχείρηση Harmattan.

 

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εναντίον της Λιβύης

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σφυροκοπούν από αέρα και θάλασσα στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 110 πύραυλοι Κρουζ από πλοία και υποβρύχια και όπως ανακοινώθηκε, επλήγη σημαντικά η λιβυκή αεράμυνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πηγής της λιβυκής κυβέρνησης, τουλάχιστον 90 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί περισσότεροι από 20 στόχοι.

Αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, είπε σήμερα ότι αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στη δυτική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει επιτυχώς επιβάλει απαγόρευση ζώνης των πτήσεων.

“Υπάρχουν δυνάμεις, αεροσκάφη συγκεκριμένα από το Κατάρ, που κατευθύνονται σε θέσεις μάχης αυτή τη στιγμή. Κι άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί παρότι θα ήθελα να ανακοινώσουν οι ίδιες τη δέσμευσή τους”, είπε ο Μάλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS, “Face the Nation”.      

Σε ετοιμότητα τα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη         

Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI, ο Λα Ρούσσα είπε ότι οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.

“Θέλουμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στην επιχείρηση”, είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση ιταλικού ρυμουλκού που κατασχέθηκε στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, καθώς και κραυγές ανθρώπων, ορισμένοι εκ των που φώναζαν “Αλλάχου Άκμπαρ”. Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.

Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη.

Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το “δικαίωμά” της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Από το Σάββατο το βράδυ, ένοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό.

Αραβικός Σύνδεσμος: Όχι στον βομβαρδισμό αμάχων

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε τη Κυριακή ότι οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

“Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων”, είπε.

Καντάφι: “Δώστε όπλα στο λαό”

Ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε μια μικρή δήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λέγοντας ότι “αυτή η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε άλλη μια σταυροφορία και πως η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν γίνει πεδία μάχης”.

Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

“Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης”, είπε ο Καντάφι .

“Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης”, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική “πεδίο μάχης” και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε “στρατιωτικούς και πολιτικούς” στόχους στις χώρες αυτές.

Αιχμάλωτοι δημοσιογράφοι

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε το Σάββατο ότι οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα από τα συνεργεία του πριν από “ημέρες”, ενώ εργαζόταν στην δυτική Λιβύη.

Το κανάλι ανέφερε ότι το συνεργείο αποτελούσαν δύο ανταποκριτές, ένας Τυνήσιος, ένας Μαυριτανός, καθώς και δύο εικονολήπτες, ένας Νορβηγός και ένας Βρετανός.

Στέλεχος του κρατικού καναλιού δήλωσε ότι το δίκτυο, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ, καθιστά τις λιβυκές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια της ομάδας και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από χώρες της περιφέρειας, ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των μελών της.

Τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times είχαν συλληφθεί από λιβυκές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η διεύθυνση της εφημερίδας ανέφερε ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

Καταδικάζουν την επέμβαση

Η Τουρκία, μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό”, ανέφερε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και είχε εκφράσει αντίθεση σε ξένη στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την ψήφιση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ ότι αυτή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε καλέσει τον Καντάφι την Δευτέρα να διορίσει νέο πρόεδρο, με λαϊκή αποδοχή, για να τερματιστεί η επιχείρηση.

“Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν”, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Τέλος, η κυβέρνηση του Λιβάνου κατήγγειλε στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι η πρεσβεία της στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση και πυρπολήθηκε η σημαία της.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα