Απεβίωσε ο πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας Ιεροσολύμων Τουρκόμ Μανουκιάν

default image

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τουρκόμ Μανουκιάν, πατριάρχης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, Νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο πατριάρχης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, Τουρκόμ Β΄ Μανουκιάν, ένας από τους πέντε κηδεμόνες και προστάτες των Αγίων Τόπων, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Ο Αρμένιος πατριάρχης νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο Τουρκόμ Β΄ Μανουκιάν εξελέγη 96ος πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων το 1990 και ήταν επικεφαλής των ορθόδοξων αρμενικών κοινοτήτων του Ισραήλ, των Παλαιστινιακών Εδαφών και της Ιορδανίας.

Ο πατριάρχης γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1919 σε έναν καταυλισμό Αρμενίων προσφύγων στην Μπακούμπα, στα βόρεια της Βαγδάτης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1939, μετά από θεολογικές σπουδές στην ιερατική σχολή του Αρμενικού Πατριαρχείου του Αγίου Ιακώβου στην Ιερουσαλήμ.

Το 1946 έφυγε στις ΗΠΑ όπου υπηρέτησε ως επίσκοπος στη Νέα Υόρκη και αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας της Βόρειας Αμερικής. Ήταν γνωστός στην Ιερουσαλήμ για την καλλιέργειά του και την αγάπη του στη μουσική.

Η Αρμενική Εκκλησία Ιεροσολύμων είναι ένας από τους φύλακες των Αγίων Τόπων, μαζί με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, τη Λατινική, τη Συριακή και την Κοπτική. Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν στην Ιερουσαλήμ περίπου 2.000 Αρμένιοι, σε μία από τις τέσσερις συνοικίες της Παλιάς Πόλης. Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, υπολογίζεται ότι οι Αρμένιοι ανέρχονταν στις 16.000.

Η κηδεία του πατριάρχη Μανουκιάν θα τελεστεί στις 22 Οκτωβρίου στο αρμενικό κοιμητήριο του Όρους Σιών στην Ιερουσαλήμ.

Ο διάδοχός του θα εκλεγεί από τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας των Αρμενίων μέσα στις επόμενες 40 ημέρες και θα πρέπει να εγκριθεί από τις ισραηλινές αρχές και από τον βασιλιά της Ιορδανίας. Καθήκοντα πατριάρχη ασκεί προς το παρόν ο αρχιεπίσκοπος Νουρχάν Μανουκιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα