Απίστευτο: Ανήλικη δημοπρατήθηκε έναντι αγελάδων στο Σουδάν με διαφήμιση στο Facebook

Απίστευτο: Ανήλικη δημοπρατήθηκε έναντι αγελάδων στο Σουδάν με διαφήμιση στο Facebook
Facebook

Το κοινωνικό μέσο δικτύωσης καθυστέρησε να κατεβάσει την αγγελία πώλησης της 17χροινης κοπέλας, η οποία τελικώς πωλήθηκε έναντι 500 αγελάδων, τριών αυτοκινήτων και 10.000 δολαρίων.

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κωλυσιεργεία του ιντερνετικού κολοσσού Facebook στη διαχείριση ανάρτησης που προωθούσε τη δημοπρασία μιας ανήλικης κοπέλας στο Σουδάν! Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, ωστόσο τώρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας και εγείρει νέα ερωτήματα για την αναποτελεσματικότητα του κοινωνικού μέσου δικτύωσης στην αντιμετώπιση αναρτήσεων με ακατάλληλο και επισφαλές περεχόμενο.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες η 17χρονη Nyalong από το Νότιο Σουδάν δημοπρατήθηκε για νύφη και η οικογένειά της φρόντισε ο πλειστηριασμός να δημοσιοποιηθεί μέσω ανάρτησης στο Facebook. Το post ανέβηκε στις 25 Οκτωβρίου, το κορίτσι πωλήθηκε σε έναν πλούσιο επιχειρηματία και το κοινωνικό μέσο δικτύωσης κινητοποιήθηκε και κατέβασε την ανάρτηση στις 9 Νοεμβρίου… Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 ημέρες που μεσολάβησαν το κορίτσι όχι μόνο παραδόθηκε στον αγοραστή σύζυγό της αλλά και τον παντρεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου. Η τιμή πώλησής της μάλιστα ήταν 500 αγελάδες, τρια αυτοκίνητα, δύο μηχανές, ένα σκάφος, το ποσό των 10.000 δολαρίων και μερικά κινητά τηλέφωνα. Το 17χρονο κορίτσι έγινε η 9η σύζυγος του επιχειρηματία.

Σημειώνεται ότι οι γάμοι με ανήλικους είναι παράνομοι στο Νότιο Σουδάν, ωστόσο η πρακτική συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες κυβέρνησης και ακτιβιστών να την καταπολεμήσουν. Σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από το 50% των κοριτσιών στο Νότιο Σουδάν παντρεύονται πριν να φτάσουν την ηλικία των 18 ετών.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το Facebook για αγορά ανήλικης νύφης: Το post έγινε viral στο Νότιο Σουδάν και σημείωσε ρεκόρ αναφορών από χρήστες. Παρά τις αναφορές αυτές, ο ιντερνετικός κολοσσός δεν αντέδρασε έγκαιρα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή φορέων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η κωλυσιεργία του κολοσσού μπορεί να υποκινήσει το ενδιαφέρον για trafficking κοριτσιών μέσω της πλατφόρμας στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα