Από τη Λέρο έφτασε στο Παρίσι ο συνεργός του Αμπντεσλάμ, Αμίν Τσουκρί

default image

Ο συνεργός του νο. 1 καταζητούμενου στην Ευρώπη, ο οποίος και συνελήφθη την Παρασκευή στο Βέλγιο, πέρασε σε ευρωπαϊκό έδαφος από το νησί της Λέρου τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ποιοι είναι οι άνδρες που αναζητούν τώρα οι αρχές;

Οι συντονισμένες ενέργειες βελγικών και γαλλικών αρχών οδήγησαν στη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπνεσλάμ, το βράδυ της Παρασκευής. Μαζί του στην συνοικία Μόλενμπεκ συνελήφθη ο συνεργός του, ο Αμίν Τσουκρί, καθώς και τρία μέλη οικογένειας που του παρείχε στέγη στη βελγική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η γαλλική L’express μάλιστα, ο Τσουκρί πέρασε στην Ευρώπη από το νησί της Λέρου στις 20 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους πριν φτάσει στο Παρίσι για να συντονίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Ο “τεχνικός” της επιχείρησης

Ο συνεργός του Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με το γαλλικό μέσο και πηγές από άνθρωπο που συμμετέχει στην έρευνα, πέρασε στην Ευρώπη στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 από το νησί της Λέρου, μαζί με τρεις ακόμη τρομοκράτες που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και συγκεκριμένα τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ και δύο από τους καμικάζι που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade De France. Ο δράστης, που εμφανίζεται παράλληλα και με το όνομα Μονίρ Αχμέντ Αλαάτζ, πέρασε και τα γερμανικά σύνορα στις αρχές του Οκτώβρη μαζί με τον Αμπντεσλάμ. Εκεί οι αρχές πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία φαίνεται πως “εντοπίζουν” σε γιάφκα των τρομοκρατών.

Σε ότι αφορά πάντως τη δράση του, από την έρευνα φαίνεται πως είναι ο “τεχνικός” της επιχείρησης, υπεύθυνος για τις πρακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες των επιθέσεων. Μάλιστα, κατά την επιχείρηση της Τετάρτης, βρέθηκε ένα πλαστό διαβατήριο με το όνομα Μονίρ Αχμέντ Αλαάτζ, καθώς και μία πλαστή βελγική ταυτότητα στο όνομα Αμίν Τσουκρί. Και τα δύο έγγραφα, έφεραν την ίδια φωτογραφία.

Ο συλληφθείς, που τραυματίστηκε ελαφρά όπως και ο συνεργός του κατά τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας, πήρε το Σάββατο εξιτήριο από το νοσοκομείο και τέθηκε υπό κράτηση.

Οι δύο τρομοκράτες που αναζητά ακόμη η αστυνομία

 

Η βελγικές και γαλλικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους δύο ακόμη ονόματα, συνεργών του Αμπντελσάμ που δεν βρέθηκαν όμως στο κρησφύγετό του. Πρόκειται για τους Μοχάμετ Αμπρινί και Σουφιάν Καγιάλ. Ο τελευταίος, ηλικίας περίπου 30 ετών, χρησιμοποιεί φυσικά πλαστή ταυτότητα με τις αρχές να αγνοούν το πραγματικό του όνομα. Ο Καγιάλ, συνοδεία του Αμπντεσλάμ και ενός τρίτου υπόπτου με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ελέγχθηκαν από τις αυστριακές αρχές, στα σύνορα με την Ουγγαρία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο Καγιάλ φαίνεται πως νοίκιασε το σπίτι στην πόλη Οβελέ του Βελγίου, που λειτούργησε ως ορμητήριο των τρομοκρατών. Επιπλέον, είναι πιθανό να συμμετείχε στο συντονισμό των επιθέσεων στο Παρίσι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, αφού οι τρομοκράτες επικοινωνούσαν με βελγικά τηλέφωνα, τα οποία ήταν καταχωρημένα στα ονόματα, Καγιάλ και Μπουζίντ.

Ο Σαμίρ Μπουζίντ είναι ο άνδρας που έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη Τρίτη. Η πραγματική του ταυτότητα είναι Μοχάμεντ Μπελκάιντ, αλγερινής καταγωγής και ηλικίας 35 ετών, ο οποίος και βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο.

“Συνεργάσιμος αλλά θ’ αρνηθεί την έκδοση στη Γαλλία”

Ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ δήλωσε το Σάββατο ότι ο πελάτης του συνεργάζεται με την αστυνομία, αλλά θ’ αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία.

“Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θ’ αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία,” δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος του, Σβεν Μέρι. Η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, έγινε μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, η Interpol ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα τους, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, μπορεί να ωθήσει τους συνεργούς του, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

“Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η έρευνα μας, ο οποιοσδήποτε που σχετίζεται με τον Αμπντεσλάμ θα σκεφτεί ότι το μέρος που κρύβεται μπορεί ν’ αποκαλυφθεί. Έτσι, θα θελήσει να διαφύγει προκειμένου να μη συλληφθεί,” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ.

“Είναι σημαντικό τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν λεπτομερείς ελέγχους για υπόπτους, αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφεχθεί κάθε προσπάθεια διαφυγής, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει,” τόνισε.

Πηγή: L’Express

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα