Αποχωρεί από το Eurogroup ο Γιούνκερ

default image

Επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Διαβάστε ποιος λόγος τον ωθεί στην απόφαση αυτή

Η αυλαία του Eurogroup πέφτει τον Ιούνιο για τον επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος Ιουνίου.

Στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ομολόγησε στους δημοσιογράφους πως έχει αισθανθεί “μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος” για την απόφασή του.

“Υπάρχει απλώς ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου. Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup”, σημείωσε.

Αρκετοί συνάδελφοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από την αποχώρηση, αλλά, όπως σημείωσε, έχει λάβει την απόφασή του. Η καγκελάριος της Γερμανίας από την πλευρά της υπογράμμισε την εκτίμηση και το σεβασμό της στη συνεισφορά του στην προεδρία του Eurogroup από το 2005.  “Έχει κάνει πολύ, πολύ σημαντικό έργο”, υπογράμμισε.

Η θητεία του Γιούνκερ λήγει τον Ιούνιο και μόλις το βράδυ της Πέμπτης έκανε υπαινιγμούς για τις προθέσεις του, αναφέροντας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup “πιθανώς” να μην είναι αυτός.

Διευκρίνισε πως έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη αρκετών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων -ανάμεσά τους, τις ηγεσίες του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και ενός μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι “κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις” αλλά την ίδια στιγμή να είναι “έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της Ευρωζώνης”, τόνισε.

“Εμείς θα προσπαθήσουμε, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, να προτείνουμε ονόματα για αυτές τις διαφορετικές θέσεις”, συμπλήρωσε.

Ο Γιούνκερ, ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου -εκτός από μακροβιότερος πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας- ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς, πλέον, Ευρωζώνης από τη δημιουργία της θέσης το 2005.

Θεωρείτο το “πρόσωπο” του κοινού νομίσματος πριν την κρίση και, φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκειά της ενώ δεν έχουν λείψει περιστατικά αντιπαράθεσής του με τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα