Αποχωρεί ο ‘σύντροφος’ Γιούνκερ

Αποχωρεί ο ‘σύντροφος’ Γιούνκερ

Δεν θα είναι υποψήφιος πάλι ο Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες. Οι βασικές του εξαγγελίες για τη Λευκή Βίβλο της αλλαγής της ΕΕ. Ήρθε η ώρα για κοινές λύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά

Στα πλαίσια της ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο για την παρουσίαση της “Λευκής Βίβλου” για το μέλλον της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Η απόφαση του αυτή είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν στον κρατικό γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk και επιβεβαιώνεται σήμερα, εν όψει 2019 που θα γίνει η επόμενη εκλογή. Η θητεία του προέδρου της Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια, ενώ ο κ. Γιούνκερ θεωρείται “σύμμαχος” της χώρας μας, λόγω του ρόλου που επιτέλεσε για να εξομαλυνθεί η κρίση της διαπραγμάτευσης του ’15. Επανειλημμένα και εξ αρχής, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη και κατά των αιτιάσεων περί Grexit.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο του, τα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, και επανέλαβε πως το Brexit ήταν μια “τραγωδία” για την Ευρώπη.

Σημείωσε πως από αυτή τη στιγμή αρχίζει ένα debate στο οποίο καλεί όλους τους πολίτες της Ευρώπης να λάβουν μέρος, έτσι ώστε οι θεσμοί να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά τους. “Δεν είναι μια Βίβλος των Βρυξελλών αυτή”, είπε ο κύριος Γιούνκερ χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των ακροδεξιών δυνάμεων που αναδύονται στην ΕΕ ενδυναμώνοντας τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, ενώ όπως υπογράμμισε, “η δημοκρατία είναι δημιούργημα της Ευρώπης και θα την υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από αγορές και χρήμα

Σαν στόχο, έθεσε την “κοινωνική Ευρώπη” που είναι “απαραίτητο και ζωτικό σημείο για τις επόμενες δεκαετίες”. “Ήρθε η ώρα για ηγεσία, ενότητα και κοινές λύσεις”, τόνισε, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε:

“Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από αγορές και χρήμα. Ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπηρετεί τον πολίτη. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε αποτελεσματικά στο ερώτημα, “Πού πάει η Ευρώπη;” (quo vadis Europa)”. “Να σταματήσουμε να κάνουμε τους πολίτες να πιστεύουν ότι μπορούμε να τους δώσουμε τον ήλιο και το φεγγάρι, όταν το μόνο που είμαστε ικανοί να προσφέρουμε είναι ένα τηλεσκόπιο”, δήλωσε ακόμη.

Τα σενάρια Γιούνκερ με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, τα εξής:

Σενάριο 1: Συνεχίζουμε κανονικά – Η ΕΕ των 27 επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των κατευθύνσεων της Επιτροπής του 2014 για ένα  Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και της  Δήλωσης της Μπρατισλάβας, την οποία προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη μέλη το 2016. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έως το 2025:

-Οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν αυτοματοποιημένα και συνδεδεμένα αυτοκίνητα, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν περνούν τα σύνορα των χωρών τους, καθώς παραμένουν ορισμένα νομικά και τεχνικά εμπόδια.

-Οι Ευρωπαίοι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να ταξιδεύουν πέραν των συνόρων των χωρών τους χωρίς να υφίστανται ελέγχους. Λόγω των ενισχυμένων ελέγχων ασφαλείας, οι ταξιδιώτες πρέπει να φτάνουν στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς πολύ πριν από την ώρα αναχώρησης.

Σενάριο 2: Τίποτε περισσότερο από την ενιαία αγορά – Η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έως το 2025:

-Η διέλευση των συνόρων για επαγγελματικούς σκοπούς ή για τουρισμό δυσχεραίνεται εξαιτίας των συστηματικών ελέγχων. Η εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό είναι δυσκολότερη και η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε άλλη χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη. Αυτοί που ασθενούν στο εξωτερικό βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. 

-Οι Ευρωπαίοι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν συνδεδεμένα αυτοκίνητα λόγω της έλλειψης κανόνων και τεχνικών προτύπων που ισχύουν ομοιόμορφα σε όλη την ΕΕ.

Σενάριο 3: Όσοι θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα – Η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έως το 2025:

-15 κράτη μέλη συγκροτούν αστυνομία και δικαστικά σώματα για την αντιμετώπιση διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Εξασφαλίζεται η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας χάρη στην πλήρη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων.

-Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ευρέως σε 12 κράτη μέλη που έχουν συμφωνήσει να εναρμονίσουν τους κανόνες περί ευθύνης και τα τεχνικά τους πρότυπα.

Σενάριο 4: Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο – Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Το ενδιαφέρον και οι περιορισμένοι πόροι εστιάζονται σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έως το 2015:

-Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τηλεπικοινωνιών έχει την εξουσία να αποδεσμεύει συχνότητες για την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών επικοινωνίας, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται από τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα. Επίσης, θα προστατεύει τα δικαιώματα των μετακινούμενων χρηστών και των χρηστών του διαδικτύου, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ.

-Ένας νέος ευρωπαϊκός οργανισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συμβάλλει στην αποτροπή και στην πρόληψη σοβαρών επιθέσεων με τον συστηματικό εντοπισμό και χαρακτηρισμό των υπόπτων.

Σενάριο 5: Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα – Τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνονται ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται επίσης ταχύτερα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έως το 2025:

-Οι Ευρωπαίοι που θέλουν να παραπονεθούν για ένα προτεινόμενο έργο αιολικής ενέργειας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στην περιοχή τους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την αρμόδια αρχή, καθώς τους υποδεικνύεται να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

-Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα κινούνται απρόσκοπτα σε όλη την Ευρώπη χάρη στους πανευρωπαϊκούς κανόνες. Οι οδηγοί μπορούν να βασίζονται σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής των κανόνων.

Επόμενα βήματα

Όπως αναφέρεται από την Κομισιόν, η Λευκή Βίβλος αποτελεί τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όπου η ΕΕ θα συζητήσει τα επιτεύγματά της κατά τα τελευταία 60 χρόνια αλλά και το μέλλον της σε επίπεδο 27 κρατών μελών. Η Λευκή Βίβλος σηματοδοτεί την απαρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει για το μέλλον της Ένωσης. Για να ενθαρρύνει αυτόν τον διάλογο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα διοργανώσουν μια σειρά από “διαλόγους για το μέλλον της Ευρώπης” στις πόλεις και στις περιφέρειες της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμβάλει στον διάλογο, κατά τους προσεχείς μήνες, με μια σειρά εγγράφων προβληματισμού πάνω στα εξής θέματα:

-η ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης·

-η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με βάση την έκθεση των πέντε προέδρων του Ιουνίου του 2015·

-η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης·

-το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας·

-το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ.

Όπως και η παρούσα Λευκή Βίβλος, τα έγγραφα προβληματισμού θα προσφέρουν διάφορες ιδέες, προτάσεις, εναλλακτικές επιλογές ή σενάρια για την Ευρώπη του 2025, χωρίς να παρουσιάζουν, στο παρόν στάδιο, οριστικές αποφάσεις.

Τέλος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε τα εξής:

“Πριν από 60 χρόνια, οι πατέρες της Ευρώπης επέλεξαν να ενώσουν την ήπειρο με τη δύναμη του νόμου αντί για τις ένοπλες δυνάμεις. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει από τότε. Η πιο ζοφερή μας ημέρα το 2017 θα εξακολουθήσει να είναι πολύ πιο λαμπρή από οποιαδήποτε ημέρα πέρασαν οι πρόγονοί μας στο πεδίο μάχης. Καθώς εορτάζουμε την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, είναι καιρός για την ενωμένη Ευρώπη των 27 να διαμορφώσει ένα όραμα για το μέλλον της. Είναι καιρός για ηγεσία, ενότητα και κοινή βούληση. Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής παρουσιάζει μια σειρά από διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσε να επιλέξει να ακολουθήσει αυτή η ενωμένη ΕΕ των 27. Είναι η αρχή της διαδικασίας, όχι το τέλος, και ελπίζω ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί ένας έντιμος και ευρύς διάλογος. Η μορφή θα ανταποκρίνεται στη λειτουργία. Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας”.

Ολόκληρη η Λευκή Βίβλος εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα