Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία

default image

Πέντε μήνες μετά την εμπλοκή της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να ξεκινήσει από την Τρίτη η αποχώρηση. "Στόχος επετεύχθη" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πέντε μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της χώρας στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και ξένους υπουργούς, δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία έχουν εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο τους και έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών της Ρωσίας για ειρηνευτική συμφωνία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Ο ίδιος δεν έδωσε προθεσμία για την ολοκλήρωση της απόσυρσης των δυνάμεων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι της Ταρτούς στην επαρχία Λατάκια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι ο Πούτιν έχει ήδη ενημερώσει τον Άσαντ για την απόφασή του.

“Η αποτελεσματική παρουσία των στρατιωτικών μας δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πιστεύω ότι ο στόχος που είχε τεθεί από το υπουργείο Άμυνας και ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, εκπληρώθηκε. Με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού οι συριακές δυνάμεις κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Γι’ αυτό έδωσα εντολή στον υπουργό Άμυνας από την Τρίτη να ξεκινήσει η απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών μας δυνάμεων από τη Συρία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Συμφωνία για περιορισμό των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων

Σε δήλωση της, λίγο μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, η συριακή προεδρία ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειωθεί η παρουσία της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας στη χώρα.

Όπως τονίζεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην εν λόγω κίνηση, που αποτελεί συνέχεια της κατάπαυσης των εχθροπραξιών και της κατάστασης στο έδαφος.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Συρία για την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Η αντίδραση της συριακής αντιπολίτευσης

Την ανακοίνωση του Πούτιν χαιρέτισε η αντιπολίτευση της Συρίας, τονίζοντας ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση στις αρχές της χώρας και θα δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

“Αν η πραγματοποίηση της απόσυρσης γίνει με σοβαρότητα, τότε θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες”, δήλωσε ο Σαλίμ αλ Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Και πρόσθεσε: “Αν αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα τότε θα αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς, καθώς η υποστήριξη της Ρωσίας διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού”.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα