Αποκάλυψη: Μέσα στο κρυμμένο μυστικό του Βουνού των Προέδρων των ΗΠΑ

Αποκάλυψη: Μέσα στο κρυμμένο μυστικό του Βουνού των Προέδρων των ΗΠΑ

Το Εθνικό μνημείο του όρους Ράσμορ των ΗΠΑ έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό και ένα μήνυμα που λίγοι ήξεραν (Pics + Vid)

Στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ βρίσκεται το πασίγνωστο και εμβληματικό Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ, ή αλλιώς το Βουνό των Προέδρων των ΗΠΑ.

Εκεί, λαξευμένες στους βράχους στέκουν οι μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α., ύψους 18 μέτρων, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του Λίνκολν. Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον (Doane Robinson).

 

Το βουνό ήταν τόπος ιερός για τους Ινδιάνους Λακότα και του είχαν δώσει το όνομα Six Grandfathers. Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την περιοχή κατά τη διετία 1876-77 και εκτόπισαν τους Ινδιάνους από τον ιερό τους τόπο. Οι λευκοί άποικοι της περιοχής, έδωσαν στο βουνό διάφορα άλλα ονόματα. Όρος Cougar, Όρος Sugarloaf, Όρος Slaughterhouse και Keystone Cliffs. Το 1885 το όρος Ράσμορ πήρε το σημερινό όνομα του από έναν νεοϋορκέζο δικηγόρο, τον Τσαρλς Ράσμορ, στη διάρκεια μιας αποστολής στην περιοχή. Η ονομασία καταχωρήθηκε στο United States Board of Geographic Names επισήμως το 1930.

Ο γλύπτης Gutzon Borglum επέλεξε το όρος Ράσμορ για να δουλέψει το μεγαλεπήβολο έργο του με τις κεφαλές, γιατί ήταν το ψηλότερο βουνό στην περιοχή (1.745 μ.) αλλά και επειδή ο γρανίτης που υπάρχει εκεί είναι λείος και ανθεκτικός (διαβρώνεται μόλις μια ίντσα (25 χιλ.) κάθε 10.000 χρόνια).

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1926 και διήρκεσαν μέχρι το 1941.

Για την ολοκλήρωση του εργάστηκαν συνολικά 400 εργάτες, με αρκετούς να πεθαίνουν τα επόμενα χρόνια μετά την ολοκλήρωση, εξαιτίας της εισπνοής πυριτίου.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως διαγώνια, πίσω από το κεφάλι του Λίνκολν οι εργάτες δημιούργησαν ένα δωμάτιο, το οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν μέχρι την αποπεράτωση του έργου στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Πρόκειται για το κρυμμένο μυστικό του Όρους Ράσμορ.

Η ιδέα του Gutzon Borglum ήταν μέσα σε αυτό το δωμάτιο να τοποθετηθούν έγγραφα που θα αφηγούνταν την ιστορία των ΗΠΑ στις μελλοντικές γενιές. Ο ίδιος ήθελε η αίθουσα αυτή να λέγεται Hall of Records, και σκέφτηκε ότι εκεί θα πρέπει να περιέχονται όλες οι πληροφορίες για το βουνό και να φιλοξενούνται σημαντικά ιστορικά εκθέματα, όπως το Σύνταγμα και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων.

Το δωμάτιο άρχισε να παίρνει μορφή το 1938. Μια πόρτα πεντέμισι μέτρα ψηλή οδηγούσε σε ένα χώρο με μήκος 23 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα.

Ο Borglum πέθανε το 1941 λίγο προτού τελειώσει το μυστικό του πλάνο λόγω έλλειψης κονδυλίων, μιας και με την κατασκευή δεν συμφωνούσε η τότε κυβέρνηση. Οι εργασίες για την αποπεράτωση του δωματίου ξεκίνησαν εκ νέου το 1998 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό, με εργασίες συντήρησης στους περιβάλλοντες χώρους.

Το έργο τελείωσε με πρωτοβουλία της οικογένειας Borglum. Στο μέχρι τότε ημιτελές δωμάτιο τοποθέτησαν δισκία από πορσελάνη, με κείμενα προς μέλλουσα χρήση, ενώ μπροστά από τη στοά που οδηγεί στην αίθουσα – κρύπτη βρίσκεται μια επιγραφή, σαν επιτύμβια πλάκα, που αναφέρει στους στόχους που είχε ο γλύπτης όταν σκάλιζε τις κεφαλές των προέδρων.

 

Εντός της κρύπτης εικάζεται ότι βρίσκονται, χωρίς όμως τα περιεχόμενα να έχουν επαληθευτεί επισήμως: Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, μια βιογραφία του Borglum και περιγραφές της ιστορικής περιόδου κατά την οποία έζησε ο κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ η προτομή του οποίου βρίσκεται στο Όρος. 

Έτσι, πλέον η ιστορία της Αμερικής βρίσκεται σφραγισμένη μέσα σε μια κρύπτη που καλύπτεται από μια γρανιτένια πλάκα. Ωστόσο, οι τουρίστες δεν μπορούν να επισκεφθούν το εν λόγω δωμάτιο.

Πηγή: Business Insider

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα