Παρασκήνιο για αλ-Μεγκράχι

default image

Τις απειλές της Λιβύης προς τη Βρετανία σε περίπτωση που ο βομβιστής του Λόκερμπι πέθαινε στη φυλακή, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks. Ο ετοιμοθάνατος τρομοκράτης παραμένει ζωντανός

Η Λιβύη είχε απειλήσει τον περασμένο χρόνο τη Βρετανία με “ακραίες συνέπειες”, εάν ο ασθενής δράστης της επίθεσης του Λόκερμπι πέθαινε στη φυλακή, αποκαλύπτουν τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Οι επαπειλούμενες συνέπειες περιελάμβαναν τη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βρετανίας στη Λιβύη, διαδηλώσεις κατά των βρετανικών διπλωματικών αποστολών και έμμεσες απειλές για τους βρετανούς υπηκόους στη Λιβύη, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από την εφημερίδα The Guardian.

Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους βρετανούς ομολόγους τους ότι “οι συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις θα ήσαν ακραίες, εάν ο αλ-Μεγκράχι πέθαινε σε μία φυλακή στης Σκωτίας”, σύμφωνα με τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή στην Τρίπολη Τζιν Κρετζ, με ημερομηνία του Ιανουαρίου 2009.

Και εάν η Ουάσινγκτον εξέφραζε δημόσια την αντίθεσή της στην απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι, “η αμερικανική πρεσβεία και οι αμερικανοί πολίτες στη Λιβύη θα μπορούσαν να υποστούν ανάλογες συνέπειες”, αναφέρεται στο κείμενο του διπλωματικού τηλεγραφήματος.

Ζωντανός και ελεύθερος

Ο Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι αποφυλακίσθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους τον Αύγουστο του 2009 από τη φυλακή της Σκωτίας, αφού οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο του προστάτη που δεν τού άφηνε παρά τρεις μήνες ζωής. Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις ΗΠΑ.

Ο Λίβυος, ο οποίος παραμένει εν ζωή, είναι ο μόνος καταδικασθείς για τη βομβιστική επίθεση στο Boeing της Pan Αm που ανατινάχθηκε επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας , σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με άλλο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είχε εμπιστευθεί σε αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Μεγκράχι μπορεί να ζήσει ακόμη πέντε χρόνια, προσθέτοντας:”Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου αυτής της ηλικίας στην κατάστασή του είναι 18 μήνες με δύο χρόνια. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται σε αυτή την χρονική κλίμακα”.

ο Λονδίνο “πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας τείνει προς μία θετική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισης, όταν θα κατατεθεί, με βάση τις συζητήσεις ανάμεσα στον Αλεξ Σάλμοντ και τον Τζακ Στρο”, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Άλλα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι ο βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη εξέφρασε την ανακούφισή του πληροφορούμενος την επικείμενη απελευθέρωση του Αλ Μαγκράχι.

“Οι Λίβυοι θα μπορούσαν να μάς κόψουν τα πόδια, όπως έκαναν στους Ελβετούς”, δήλωσε , σύμφωνα με τηλεγράφημα ο βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη Βίνσεντ Φιν, αναφερόμενος στη σφοδρή αντίδραση της Λιβύης στη σύλληψη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι στην Ελβετία.

Οσο για την κυβέρνηση της Σκωτίας, υποτίμησε σοβαρά τόσο την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης , όσο και της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αναφέρει σε άλλο τηλεγράφημα ο αμερικανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λουίς Σούσμαν, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα