Αποζημίωση για 63 χρόνια 'ηθικής και πνευματικής βλάβης' ζητάει το Ιράν από τις ΗΠΑ

Αποζημίωση για 63 χρόνια 'ηθικής και πνευματικής βλάβης' ζητάει το Ιράν από τις ΗΠΑ

Ποια τα γεγονότα, για τα οποία ζητάει αποζημίωση η ασιατική χώρα από τις ΗΠΑ. Απροσδιόριστο, μέχρι στιγμής, το ποσό

Απροσδιόριστο, μέχρι στιγμής, ποσό ως αποζημίωση για την "πνευματική και ηθική βλάβη" που έχει υποστεί τα τελευταία 63 χρόνια, ζητάει το Ιράν από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του ιρανικού κοινοβουλίου, αναφέρθηκαν παραδείγματα προς στήριξη της προαναφερόμενης απαίτησης. Πιο συγκεκριμένα, έγινες λόγος για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, με το οποίο ανατράπηκε το 1953 ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μοσαντέκ, την υποστήριξη προς το Ιράκ στο πόλεμο με το Ιράν την περίοδο 1980-1988 και την καταστροφή εξέδρων άντλησης πετρελαίου στα τέλη του '80.

Το αίτημα της αποζημίωσης πέρασε από τη Βουλή της ασιατικής χώρας, που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από τους συντηρητικούς, με 174 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες, και πιο συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου θα αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο κοινοβούλιο, που εξελέγη στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ουσιαστική η κίνηση αυτή αποτελεί "απάντηση" στην προ λίγων εβδομάδων απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το Ιράν πρέπει να δώσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ για τους Αμερικανούς, που έχουν πληγεί από επιθέσεις, τις οποίες η ασιατική χώρα έχει κατηγορηθεί ότι οργάνωσε.

Πρόκειται για υπόθεση του 1983, όταν 241 άτομα έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση αμερικανικού στρατοπέδου στη Βηρυτό του Λιβάνου. Το 2001 οι οικογένειες των νεκρών κατέθεσαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ αγωγή κατά του Ιράν και το 2003 ένας ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ έκανε την επίθεση για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: CNN

SHARE:

24Media Network