Σε ετοιμότητα για να αποφευχθεί οικολογική καταστροφή

default image

Νέα μέτρα μελετώνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Να καλυφθούν οι αντιδραστήρες με ειδικό ύφασμα και να συγκεντρωθεί το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό σε δεξαμενόπλοιο. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να βοηθήσουν την Ιαπωνία να περιορίσει την ακτινοβολία. Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco (Pics)

Η Ιαπωνία εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.

Μια ανάλογη επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.

Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων

Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ’ αυτό το μολσυμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να κρυώσουν τις ράβδους καυσίμου τους που είχαν υπερθερμανθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Ασάχι Σιμπούν, ο Εντάνο απάντησε ότι η κυβέρνηση και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν “όλες τις λύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στον Τύπο”.

Ο Ομπάμα και ο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν χθες Τρίτη να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό.

“Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια” και οι δύο ηγέτες “επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας” ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι “απρόβλεπτη” και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται “σε ύψιστη ετοιμότητα” για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Σήμερα αναλογία ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές ανώτερη από το νόμιμο όριο μετρήθηκε στο θαλασσινό νερό που ελήφθη σε απόσταση 300 μέτρων νοτίως του πυρηνικού σταθμού. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Νοσηλεύεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο Tepco που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης, αναφέρουν σήμερα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εφημερίδα Νικέι και το πρακτορείο Κιόντο διευκρινίζουν πως παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Tepco Μασατάκα Σιμίζου, ηλικίας 66 ετών, ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας.

Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του.

Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα