Πούτιν: Όχι αντίποινα ακόμα. Περιμένω τον Τραμπ

default image

Δεν θα απελάσουμε κανέναν ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνοντας πως αναμένει να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Ρωσία δεν θα απελάσει κανέναν ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και της απέλασης 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

“Δεν θα απελάσουμε κανέναν”, δήλωσε ο Πούτιν σε ανακοίνωση. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως “του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα” και “θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”, διευκρίνισε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι είχε προτείνει στον Πούτιν η Ρωσία να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να χρησιμοποιούν δύο εγκαταστάσεις στη Μόσχα, ως αντίποινα στις απελάσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία είχε εμπλοκή στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι αβάσιμοι.

Θυμίζουμε πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των προσπαθειών που της προσάπτει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των φετινών αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αμερικανικές ενέργειες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

Η σημαντικότερη από τις κυρώσεις είναι η απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που κηρύσσονται “ανεπιθύμητοι” (personae non grata) καθώς χαρακτηρίζονται από την Ουάσινγκτον πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Να σημειωθεί βέβαια πως η όλη ένταση αναμένεται να εκτονωθεί με την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θέλει να συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε άλλωστε ότι: “για το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας, θα συναντηθώ με τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πληροφοριών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχω ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα”.

Το FBI κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για ανάμειξη στις εκλογές

Σύμφωνα με το FBI, η δράση των FSB άρχισε στα μέσα του 2015 όταν με ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε κακόβουλος σύνδεσμος ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε περισσότερους από 1.000 αποδέκτες. Μεταξύ αυτών, ήταν υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το FBI στην 13σέλιδη αναφορά του. Η αναφορά που διεξήχθη με τη βοήθεια και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/2iuT8cp

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DNI) έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές του Οκτωβρίου, η αναφορά αυτή αποτελεί την πρώτη λεπτομερή τεχνική ανάλυση που δημοσιοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης του FBI.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξακολουθεί ν’ αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα