Αργεντινή: Γιατί διώκεται η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες

default image

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αργεντινής υποστηρίζει τη Φερνάντες για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που εφάρμοσε, αλλά οι συντηρητικοί την απεχθάνονται για την οικονομική πολιτική που άσκησε, κυρίως για τις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων

Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ παραπέμφθηκε χθες στη δικαιοσύνη, καθώς κατηγορείται ότι ευθύνεται για τις παρατυπίες στις πωλήσεις αμερικανικών δολαρίων στην αγορά παραγώγων από την κεντρική τράπεζα ενόσω βρισκόταν ακόμη στην εξουσία.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Κλαούντιο Μποναντίο άσκησε διώξεις σε βάρος της Φερνάντες, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Άξελ Κίτσιλοφ και του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αλεχάντρο Βανόλι για «απιστία» η οποία «ζημίωσε τη δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Στην απόφαση αυτή, η οποία δίνει το πράσινο φως στους εισαγγελείς να προσαγάγουν τη Φερνάντες σε δίκη, μπορεί να ασκηθεί έφεση. Δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην αρχηγού του κράτους.

Η κατηγορία αφορά το ότι η κεντρική τράπεζα είχε καταλάβει ζημιογόνες θέσεις στην αγορά παραγώγων, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν από την ευρύτατα αναμενόμενη υποτίμηση του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής.

Η Φερνάντες δε Κίρσνερ, επικεφαλής μιας σημαντικής πτέρυγας του κόμματος των περονιστών, παρέδωσε την εξουσία τον Δεκέμβριο, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία της.

Ο διάδοχός της Μαουρίτσιο Μάκρι κέρδισε την προεδρία υποσχόμενος την κατάργηση των ελέγχων στην αγορά συναλλάγματος, που έλεγε ότι στραγγαλίζουν την οικονομία. Ωστόσο μετά την άρση των περιορισμών, στα μέσα του Δεκεμβρίου, το πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%, με την συναλλαγματική ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 14,1575:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Φερνάντες κατηγόρησε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση Μάκρι ότι επιδίδεται σε έναν πολιτικό διωγμό της, μετά την κατάθεσή της στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης με επίδικο την αγορά δολαρίων από την κεντρική τράπεζα. Οι συναλλαγές αυτές ανέρχονταν σε έως και 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι μια χρηματοοικονομική συναλλαγή αυτού του μεγέθους (…) θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς έγκριση από το ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας», αναφέρεται στο κατηγορητήριο σε βάρος της πρώην προέδρου.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αργεντινής υποστηρίζει τη Φερνάντες για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που εφάρμοσε, αλλά οι συντηρητικοί την απεχθάνονται για την οικονομική πολιτική που άσκησε, κυρίως για τις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και για την επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου στην οικονομική δραστηριότητα.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος της Φερνάντες ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά το σε βάρος της αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία θα τη δικάσει διότι φέρεται να παραβίασε το νόμο για τα δημοσιονομικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα