Αργεντινή: “Ναι” στις αμβλώσεις για τις περιπτώσεις βιασμού

Αργεντινή: “Ναι” στις αμβλώσεις για τις περιπτώσεις βιασμού
Απο συγκέντρωση γυναικών με αίτημα το δικαίωμα επιλογής στην άμβλωση. AP

Η νέα κυβέρνηση εγγυάται την πρόσβαση σε άμβλωση για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό. Την απόφαση χαιρετίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Το δικαίωμα των γυναικών στην Αργεντινή που έχουν πέσει θύματα βιασμού και επιθυμούν να κάνουν άμβλωση διασφαλίστηκε χθες Πέμπτη με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή.

Βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής η άμβλωση επιτρέπεται στην περίπτωση βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Όμως οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται πάντα στη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια.

«Το πρωτόκολλο θα χρησιμεύει ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία.

«Σεβόμαστε τις διαφωνίες για λόγους συνείδησης, όμως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεσμικό άλλοθι για τη μη συμμόρφωση με τον νόμο», τόνισε ο Γκονσάλες Γκαρσία, ο οποίος ορκίστηκε χθες Πέμπτη, μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το νέο πρωτόκολλο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα. Οι μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις είναι η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται η πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με κάποιες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, να τις απαγορεύουν εντελώς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αργεντινής παραιτήθηκε τον Νοέμβριο όταν το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με στόχο να καταστούν πιο εύκολες οι αμβλώσεις ανακλήθηκε από τον τότε πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, έναν συντηρητικό. Ο Μάκρι έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Φερνάντες τον Οκτώβριο.

Ο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version