Άσαντ: Θα αντεπιτεθούμε με αντίποινα “διαφόρων μορφών”

default image

Απειλές Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας. Αντίθετη με την στρατιωτική επέμβαση η κοινή γνώμη των ΗΠΑ

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι τα αντίποινα σε ένα ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του «ενδέχεται να έχουν διάφορες μορφές», που θα περιλαμβάνουν “έμμεσες και άμεσες” επιπτώσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS που μεταδόθηκε σήμερα, ο Άσαντ σημείωσε ότι εκτός από την άμεση αντίδραση, οι έμμεσες συνέπειες από ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν την “αστάθεια και την επέκταση της τρομοκρατίας σε όλη την περιοχή, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τη Δύση”.

“Πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα”, προειδοποίησε ο Άσαντ στη συνέντευξη αυτή.

Ο σύρος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός είναι αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων, σημείωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα ενισχύσει τα παρακλάδια της αλ Κάιντα στη Συρία. “Θα πρόκειται για άμεση υποστήριξη” της τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε αναφορικά με μια ενδεχόμενη επίθεση.

Η πλειονότητα των Αμερικανών είναι αντίθετη σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση

Έξι στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν αντίθετοι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αν και η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, όπως φαίνεται σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνα των CNN/ORC International που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.022 ανθρώπων και έχει περιθώριο λάθους 3 μονάδων, το 59% των Αμερικανών δεν επιθυμεί το Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόταση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ακόμη κι αν αυτή είναι περιορισμένη.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα δηλώνουν ότι μια επίθεση δεν θα εξυπηρετούσε τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επίσης το 55% των ερωτηθέντων θα εξακολουθούσε να τάσσεται κατά μιας επιχείρησης εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία, ακόμη κι αν το Κογκρέσο την ενέκρινε.

Παρόλα αυτά, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ψήφος των αμερικανών βουλευτών υπέρ ή κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν θα επηρεάσει την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα USA Today, μόνο 44 από τους 533 αμερικανούς κοινοβουλευτικούς (στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο) δηλώνουν αυτή τη στιγμή υπέρ μιας επέμβασης στη Συρία, ενώ 149 έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν κατά. Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών παραμένει αναποφάσιστη.

Η δημοσκόπηση του CNN επιβεβαιώνει την τάση που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες έρευνες, όπως αυτή του ινστιτούτου Gallup, που ανέφερε την Παρασκευή ότι το 51% των Αμερικανών είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, έναντι 36% που τάσσεται υπέρ.    

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού και ανταρτών

Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα επίθεση για να ανακαταλάβει την ιστορική χριστιανική πόλη Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες έξι ημέρες η Μααλούλα έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές μεταξύ των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, κάποιοι από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Η ένταση των μαχών για τον έλεγχο της πόλης αυτής οφείλεται στη στρατηγική της θέση, κοντά στον δρόμο που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Χομς.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι ο τακτικός στρατός και πολιτοφυλακές που είναι πιστές στον Άσαντ εισήλθαν ξανά στη Μααλούλα νωρίς το Σάββατο, όμως αποσύρθηκαν το απόγευμα όταν οι αντάρτες έφεραν ενισχύσεις.

Παρόλα αυτά οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς και τις μάχες εκ του συστάδην εναντίον των ανταρτών στα περίχωρα της πόλης την Κυριακή και σήμερα, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της πόλης έχουν πλέον κοπάσει.

Στη Μααλούλα βρίσκονται αρκετές εκκλησίες και σημαντικά μοναστήρια, όπως το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Μαρ Τάκλα), το οποίο επισκέπτονται τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι, καθώς έχει τη φήμη ότι είναι ένας ιερός τόπος όπου γιατρεύονται οι ασθενείς.

Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Μααλούλα, καθώς και των Σάρχα και Τζαμπααντίν, δύο γειτονικών σουνιτικών πόλεων, μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού.

Ο Άμπντελ Ράχμαν δήλωσε ότι 18 αντάρτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου, όμως δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις απώλειες που είχε υποστεί ο τακτικός στρατός.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μααλούλα απομακρύνθηκαν από την πόλη την προηγούμενη Τετάρτη όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Η ηγουμένη του μοναστηριού της Αγίας Θέκλας διέψευσε πάντως τους ισχυρισμούς φιλοκυβερνητικών ομάδων ότι οι αντάρτες λεηλάτησαν χριστιανικά ιερά μνημεία.

Στο μεταξύ ένας γερμανός ράπερ που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και έγινε μέλος μιας ομάδας τζιχαντιστών που μάχεται στη Συρία το καθεστώς Άσαντ τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή, όπως ανακοίνωσε η ομάδα Λαός του Αβραάμ.

Ο Γερμανός, που αυτοαποκαλούταν Ντέσο Ντογκ, κρυβόταν μαζί με άλλους αντάρτες σε ένα σπίτι “το οποίο επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή και βομβαρδισμούς”, αναφέρει η ομάδα των τζιχαντιστών σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Η ομάδα Λαός του Αβραάμ δεν διευκρίνισε σε ποια περιοχή της Συρίας σημειώθηκε η επίθεση όπου τραυματίστηκε ο Γερμανός.    

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα