Αστυνομική επιχείρηση για εξάρθρωση διεθνούς βραχίονα της Καμόρα

Αστυνομική επιχείρηση για εξάρθρωση διεθνούς βραχίονα της Καμόρα

Ιταλική και ισπανική αστυνομία προχώρησαν σε 20 συλλήψεις και κατάσχεσαν συνολικά 970 κιλά ναρκωτικών ουσιών

Σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης κατέληξε η επιχείρηση της ισπανικής εθνοφυλακής και της τοπικής καταλανικής αστυνομίας, που ξεκίνησε από χθες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία και την ιταλική οικονομική αστυνομία, προκειμένου να xτυπηθούν οι διεθνείς παραφυάδες της ιταλικής Καμόρα.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, πολλές συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε πόλεις της Ιταλίας και Γερμανίας, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ στη Βαρκελώνη εκτός από τις έρευνες σε κατοικίες υπόπτων, μία επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε και σε εστιατόριο.

Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως η πλειονότητα των συλληφθέντων είναι Ιταλοί, ενώ στα χέρια της αστυνομίας έχουν πέσει επίσης ένας Ισπανός, ένας Χιλιανός, ένας Κολομβιανός κι ένας υπήκοος Βενεζουέλας. Κατά τη διάρκεια των συνακόλουθων ερευνών από την κοινή ισπανο-ιταλική αστυνομική δύναμη κατασχέθηκαν 520 κιλά κοκαΐνης και 450 κιλά χασίς.

Και στις τρεις χώρες κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία, μετρητά κι αντικείμενα που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών συνολικής αξίας πέντε εκατ. ευρώ.

Οι αρχές των τριών χωρών επί μήνες συνεργάσθηκαν στις έρευνες για την εξάρθρωση αυτού του εγκληματικού δικτύου, που ασχολείτο με το ξέπλυμα των χρημάτων από το ναρκεμπόριο, έχοντας συστήσει γι’ αυτό τον λόγο πλήθος από εικονικές επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες, όπως μεταξύ άλλων ανακαινίσεις κτιρίων, αγοραπωλησίες αυτοκινήτων και κοσμημάτων.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε κάθε χώρα είχαν συντονισθεί από τη Europol, η οποία είχε διαθέσει και δικό της προσωπικό σε καθεμία από τις τοποθεσίες που εκτελέσθηκαν οι επιχειρήσεις.

(Με πληροφορίες από Εl Publico, La Vanguardia, El Periodico, ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Manu Fernandez)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποκαλύψεις στην Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι 'εγκέφαλος' επιθέσεων της μαφίας

'Έφαγαν' τον αρχινονό της Κόζα Νόστρα

SHARE: