Aurora, πώς είναι να προσφέρεις εθελοντισμό στη Σενεγάλη;

Aurora, πώς είναι να προσφέρεις εθελοντισμό στη Σενεγάλη;
Η Aurora Leo

Tο πρόγραμμα EU Aid Volunteers έδωσε στην Aurora Leo τη δυνατότητα να συνδυάσει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την προσφορά εθελοντικού έργου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

«Πολύ συχνά, στη Σενεγάλη ακούς τη φράση on est ensemble που σημαίνει είμαστε μαζί. Οι έννοιες του ανήκειν και μοιράζεσθαι είναι πολύ έντονες». Η Αurora Leo από την Ιταλία, πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι για το Saint Louis, μία πόλη στο βορειοδυτικό κομμάτι της Σενεγάλης.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ρώμη, ονειρευόταν από τα φοιτητικά της χρόνια να δουλέψει σε ένα διεθνές περιβάλλον. Οι σπουδές της στις πολιτικές επιστήμες και την επικοινωνία έγιναν το κατάλληλο εφόδιο για να αναζητήσει μια θέση εργασίας εκτός Ε.Ε.. Το πρόγραμμα EU Aid Volunteers της έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την προσφορά εθελοντικού έργου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

«Από τότε που ήμουν στο πανεπιστήμιο ήθελα να εργαστώ εκτός Ιταλίας, σε χώρες όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Το 2013, μια φίλη μου, ετοιμαζόταν να φύγει με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να δουλέψει στον ανθρωπιστικό τομέα. Όλα όσα μου εξιστορούσε τότε, με έκαναν να ψάχνω κι εγώ για αντίστοιχες θέσεις. Ψάχνοντας έπεσα πάνω στο πρόγραμμα EU Aid Volunteers».

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων εθελοντών να υποστηρίξουν, με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενδυνάμωσή τους ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από κάποια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή ή να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φυσικούς τους πόρους.

Η Αurora, επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του υποσιτισμού (κυρίως παιδιών) σε απομακρυσμένες κοινότητες της Σενεγάλης. Μέρος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής αλλά και η ενδυνάμωση των ανθρώπων ώστε να εντάσσουν περισσότερες θρεπτικές καλλιέργειες στην παραγωγή τους. Συμμετέχει κυρίως στη διοικητική οργάνωση, υποστηρίζοντας το ντόπιο προσωπικό να διεκπεραιώνει αποστολές στο πεδίο και έχει εμπλακεί και στη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των κοινοτήτων.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα όταν βγήκα από το αεροπλάνο ήταν ότι παρόλο που η ώρα ήταν 18.30 το απόγευμα είχε ήδη βραδιάσει. Και ότι είχε πολλή ζέστη. Και μετά έφτασα στον έλεγχο των διαβατηρίων. Και η ουρά ήταν τεράστια».

Οι εθελοντές επί το έργον

 

Ως EU Aid εθελοντής, εκτός από τη διεύρυνση της επαγγελματικής σου εμπειρίας, έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, σχεδιασμένα βάσει των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τις δεξιότητές σου, συνεισφέρεις άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και γνωρίζεις την καθημερινότητα τους.

«Η μέρα μου πια ξεκινάει στις 8.30. και συνηθώς φεύγω από το γραφείο στις 18.00 ή στις 20.00. Όταν δουλεύω στο πεδίο θα φύγω νωρίτερα για να είμαι στα σχολεία όταν θα ξεκινάει το μάθημα! Τρεις φορές την εβδομάδα έχω μάθημα Γαλλικών. Η διάλεκτος που μιλούν στην κοινότητα είναι τα Wolof αλλά εγώ επικοινωνώ στα Γαλλικά. Απολαμβάνω ιδιαίτερα την καθημερινή ανακάλυψη της πόλης, να περπατώ στους δρόμους και ανάμεσα στα παλιά πολύχρωμα σπίτια. Φυσικά νιώθω ότι χρειάζομαι λίγο καιρό μέχρι να επεξεργαστώ όσα έχω ζήσει εδώ».

Για την Aurora, το πιο δύσκολο ήταν η αρχή. Να μπορέσει να συνηθίσει μία νέα κουλτούρα τόσο διαφορετική από εκείνη από την οποία προέρχεται. Το καλύτερο κομμάτι της εθελοντικής της εμπειρίας μέχρι στιγμής είναι ότι είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά πώς ζουν, αγαπούν, κοινωνικοποιούνται χωρίς να υπάρχει η επιρροή του δυτικού πολιτισμού. «Φυσικά ποτέ δεν είναι εύκολο να είσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά αν υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός, το κάνει σίγουρα λιγότερο δύσκολο.

Η ActionAid Hellas, είναι επίσημα πιστοποιημένη οργάνωση αποστολής εθελοντών στα πλαίσια του προγράμματος EU Aid Volunteers, από τον Νοέμβριο του 2016. Αν νιώθεις πως θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου λαμβάνοντας μέρος σε μία από τις επόμενες εθελοντικές αποστολές της οργάνωσης, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα