Αυστηροποιείται και στη Γερμανία η νομοθεσία για τους εμβολιασμούς παιδιών

Αυστηροποιείται και στη Γερμανία η νομοθεσία για τους εμβολιασμούς παιδιών

Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε Γερμανία και Ιταλία, η οποία ήδη έχει λάβει τα μέτρα της. Υψηλά πρόστιμα προβλέπονται για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Σε αυστηροποίηση των νόμων περί εμβολιασμού των παιδιών προχωρούν σιγά-σιγά οι ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα, σειρά πήρε η Γερμανία, η οποία εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ψηφίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς που δεν θα εμβολιάζουν τα παιδιά τους θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χέρμαν Γκρόχε στην εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία λόγω αυξημένων κρουσμάτων ιλαράς. Μάλιστα την τρέχουσα εβδομάδα μία μητέρα πέθανε από ιλαρά στην πόλη του Έσσεν.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Γερμανία είχε 410 περιπτώσεις ιλαράς ενώ το 2016 είχε 325, όπως ανέφερε το ινστιτούτο Robert Koch, τονίζοντας ότι εκτός από τα παιδιά, πρέπει να εμβολιαστούν και όλοι όσοι γεννήθηκαν από το 1970 και μετά και δεν είχαν ποτέ εμφανίσει την ασθένεια ή είχαν νοσήσει μόνο μία φορά.

Η γερμανική κυβέρνηση, επίσης, ευελπιστεί οι υπεύθυνοι των νηπιαγωγείων να αναφέρουν στις αρχές τους γονείς που δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, χωρίς, ωστόσο, να μετατρέπει σε αδίκημα την άρνησή τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσα παιδιά δεν κάνουν τα προκαθορισμένα εμβόλια, μπορεί να απομακρύνονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία τους.

Την ίδια ώρα πάντως, η γερμανική Άνω Βουλή, Μπούντεσρατ εκφράζει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι το να αναγκάσεις τις νηπιαγωγούς να αναφέρουν στις υγειονομικές αρχές γονείς, ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Ιταλία

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί φέτος τριπλάσια περιστατικά ιλαράς απ’ ό,τι όλο το 2016. Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για 12 κοινές ασθένειες πριν τα εγγράψουν στα δημόσια σχολεία. Μεταξύ των ασθενειών αυτών είναι η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν αρκετές φορές επιτεθεί στις “αντι-επιστημονικές” θεωρίες που κυκλοφορούν και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα της ασφάλειας για την πρόληψη ασθενειών.

Αυτές οι θεωρίες βασίζονται σε μια αμφιλεγόμενη σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα