Αυστρία: Κατέθεσε αίτημα πολιτικού ασύλου ο Σνόουντεν

default image

Η αίτηση υποβλήθηκε χθες το απόγευμα στην αυστριακή πρεσβεία στη Μόσχα από την οποία και προωθήθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο στη Βιέννη

Την υποβολή αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Αυστρία από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, επιβεβαίωσε σήμερα, πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η αίτηση υποβλήθηκε χθες το απόγευμα στην αυστριακή πρεσβεία στη Μόσχα από την οποία και προωθήθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο στη Βιέννη, ανέφερε η υπουργός σημειώνοντας ότι μια τέτοια αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνον απευθείας στην ίδια τη χώρα και όχι μέσω πρεσβείας.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως σε περίπτωση εισόδου του Σνόουντεν στην Αυστρία, η Βιέννη δεν θα προχωρούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Σχολιάζοντας την προτροπή της αρχηγού του αυστριακού κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης Εύας Γκλαβίνσκι να δοθεί πολιτικό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε πως δεν θεωρεί σκόπιμες τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις και πως αρμόδιες να λάβουν αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, ειδικά για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, είναι η Υπηρεσία Ασύλου και το Δικαστήριο Ασύλου.

Πρόσθεσε ακόμη πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της, δεν υπήρξαν στην Αυστρία παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι πληροφορίες που έχει ζητήσει η Αυστρία από κοινού με τη Γερμανία, αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες — «όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ισπανία: Δεν θα δώσουμε άσυλο στον Σνόουντεν

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αίτηση από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα είναι άκυρη εφόσον ο αιτών δεν βρίσκεται επί ισπανικού έδαφους.

“Για να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο από την κυβέρνηση, με άλλα λόγια για να είναι νομικά δεκτή, πρέπει να γίνει από πρόσωπο που βρίσκεται στην Ισπανία”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο ισπανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει οποιαδήποτε αίτηση στην Ισπανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα