Αυτός αιματοκύλησε το κλαμπ Reina την Πρωτοχρονιά

Αυτός αιματοκύλησε το κλαμπ Reina την Πρωτοχρονιά

Στη δημοσιότητα οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες του δράστη. Μετά το αιματοκύλισμα, κλείστηκε 13 λεπτά στην κουζίνα του κλαμπ, καθάρισε το όπλο του, άλλαξε ρούχα και έφυγε με ταξί (vids+pics)

Φωτογραφίες του μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που σκόρπισε το θάνατο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η τουρκική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης, που άνοιξε πυρ μέσα στο νυχτερινό κέντρο σκοτώνοντας 39 άτομα και τραυματίζοντας 65, μπορεί να είναι από το Ουζμπεκιστάν ή το Κιργιστάν. Η εφημερίδα Habertürk υποστηρίζει ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο να είναι από την ανατολική Κίνα και ηλικίας περίπου 25 ετών.

 

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την επίθεση τον κύκλο του διαδικτύου έκανε η φωτογραφία ενός άνδρα. Ο τελευταίος εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα με δικηγόρο και κατέθεσε μήνυση εναντίον ιστοσελίδων που δημοσίευσαν την φωτογραφία του, προβάλλοντάς τον ως τρομοκράτη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι από το Καζακστάν και ότι βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για δουλειά, αρνούμενος κάθε σχέση με το αιματηρό περιστατικό.

 

Με ταξί πήγε, με ταξί έφυγε…

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως από την αιματηρή επίθεση. Ο δράστης φέρεται να πήρε ταξί από την περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης και μετέβη στο Ortaköy, όπου βρίσκεται το κλαμπ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από το ταξί πριν φτάσει στο μαγαζί λόγω της κίνησης που υπήρχε στους δρόμους και περπάτησε λίγα λεπτά για να φτάσει ώς εκεί.

Το πρώτο βίντεο από την επίθεση καταγράφηκε στις 01:20, με τον δράστη να είναι έξω από το κλαμπ και να πυροβολεί, με ένα άτομο να πέφτει στο έδαφος.

Στη συνέχεια πυροβολεί τους ιδιωτικούς φρουρούς του μαγαζιού, που ήταν άοπλοι. Το δεύτερο βίντεο καταγράφηκε στις 01:23 στο εσωτερικό του Reina. Σύμφωνα με τις έρευνες, γέμισε έξι φορές το όπλο του και έριξε περισσότερες από 180 σφαίρες.

Άγνωστο παραμένει πόσα λεπτά έμεινε εντός κλαμπ πριν τραπεί σε φυγή. Μετά την είσοδό του στο μαγαζί, ανέβηκε στον πρώτο όροφο και άρχισε να πυροβολεί τους θαμώνες, πριν πάει στο ισόγειο. Σύμφωνα με μάρτυρες, πυροβόλησε ακόμα και ανθρώπους που ήταν στο έδαφος, ρίχνοντάς τους στο κεφάλι.

Ακολούθως, πήγε στην κουζίνα του Reina όπου έμεινε για περίπου 13 λεπτά πριν αλλάξει ρούχα και διαφύγει. Εκεί μάλιστα φέρεται να καθάρισε το όπλο του. Στη συνέχεια πήρε ταξί για το κοντινό Kuruçeşme, καθώς δεν είχε χρήματα για μεγαλύτερη διαδρομή, όπως υποστήριξε ο οδηγός του ταξί. Οι αρχές πάντως βρήκαν 500 τουρκικές λίρες στην τσέπη του παλτού που άφησε στο κλαμπ ενώ σε βίντεο φαίνεται ο δράστης να έχει κάποια συνδιαλλαγή με υπάλληλο σε γκισέ. Εικάζεται ότι βρίσκεται σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

Κουρτουλμούς: Οι επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστούν

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους “είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στις εξωτερικές επιχειρήσεις, αρχίζοντας από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη” η οποία στρέφεται εναντίον των τζιχαντιστών και των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, είπε ο Κουρτουλμούς. Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι η επιχείρηση αυτή, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, έχει ενοχλήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους κρύβονται πίσω από αυτές. “Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις εξωτερικές επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα”, υπογράμμισε.

Οι αρχές είναι πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν προσαχθεί οκτώ ύποπτοι. “Βρέθηκαν πληροφορίες για τα αποτυπώματα και το παρουσιαστικό του τρομοκράτη”, είπε, σημειώνοντας ότι η επίθεση της Πρωτοχρονιάς παρουσιάζει “σημαντικές διαφορές” από άλλες που έχουν γίνει πρόσφατα στην Τουρκία. Ο στόχος, υποστήριξε, ήταν να διχαστεί η τουρκική κοινωνία.

Πηγή: Hurriyet, Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα