Αυξάνονται οι τουρκικές “περιπολίες” στη Μεσόγειο

default image

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τη διάρρηξη των σχέσεών της με το Ισραήλ και ενόψει γεωτρήσεων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την κρίση στις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά και την “ετυμηγορία” του ΟΗΕ για την επίθεση κατά του Στολίσκου της Ελευθερίας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους πολίτες, έκανε λόγο για αύξηση της παρουσίας της τουρκικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας, ότι η χώρα θα λάβει όσα μέτρα κρίνει απαραίτητα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ο Ερντογάν δήλωσε πως “τις προσεχείς μέρες, η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων θα γίνει πιο αισθητή ανατολικά και νότια της Κύπρου”.

“Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία, που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα “Sabah”.

Λευκωσία, Αθήνα και Ισραήλ παρακολουθούν προσεκτικά τους τουρκικούς “ελιγμούς”, με τους τελευταίους να έχουν ενεργοποιήσει και το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το χειρισμό των τουρκικών απειλών.

Το εβραϊκό λόμπι συνεργάζεται στενά και με το ελληνικό, ενώ η Ουάσιγκτον επισήμως έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου, να πραγματοποιήσει εξορύξεις εντός της δικής της ΑΟΖ.

Αυξάνονται τα μέτρα κατά του “κακομαθημένου παιδιού”

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Άγκυρα, “θα έχουν συνέχεια”, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε το Ισραήλ “κακομαθημένο παιδί”.

“Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Οι τρεις όροι της Άγκυρας ήταν πρώτον, να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή ισραηλινών κομάντος στο πλοίο “Μαβί Μαρμαρά” στις 31 Μαΐου του 2010, δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο, να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.

Τόνισε επίσης, ότι η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Νταβούτογλου έχουν ως εξής:

1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα