Brexit: Κάνουν λογαριασμό για την αποχώρηση της Βρετανίας

Brexit: Κάνουν λογαριασμό για την αποχώρηση της Βρετανίας
EU Chief Brexit Negotiator Michel Barnier, center, and British Secretary of State David Davis, left, walk together as they arrive at EU headquarters in Brussels on Monday, June 19, 2017. Brexit negotiators will discuss Monday Britain's financial obligations to the European Union as the long, complicated and potentially perilous process of the U.K. leaving the bloc finally gets underway. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Ικανοποίηση για την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit. Πρώτα θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών εκατέρωθεν και θα συμφωνηθεί ο «λογαριασμός» του διαζυγίου

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το Βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

«Ήταν μια σημαντική και χρήσιμη πρώτη συνάντηση προκειμένου να ξεκινήσουμε σωστά, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα» ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα οι δύο άντρες συμφώνησαν στο «χρονοδιάγραμμα», την «οργάνωση» και τις «προτεραιότητες» των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούν μια εβδομάδα κάθε μήνα και στο ενδιάμεσο οι ομάδες εργασίας θα τις προετοιμάζουν.

Ως πιο επείγοντα ζητήματα όρισε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία αλλά και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ αλλά και τον καθορισμό του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει η Αγγλία για το διαζύγιό της με την ΕΕ.

Επίσης, ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος σε υψηλό επίπεδο για το ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα ακολουθήσει μόνο όταν έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στα προηγούμενα ζητήματα.

Μια δίκαιη συμφωνία είναι εφικτή και πολύ καλύτερη από τη μη συμφωνία

«Μια δίκαιη συμφωνία είναι εφικτή και πολύ καλύτερη από τη μη συμφωνία. Γι’ αυτό θα δουλέψουμε από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι εναντίον του», ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, δηλώνοντας ότι η στάση που θα κρατήσει θα είναι «εποικοδομητική» και «όχι εχθρική».

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ έκανε παραχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, ο Μ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το αντίστροφο.

Από την πλευρά του, ο Ντ. Ντέιβις αναγνώρισε επίσης ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε «εποικοδομητικό» κλίμα και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές μπορούν να πετύχουν το «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σε ένα «φιλόδοξο» αλλά «εφικτό» χρονοδιάγραμμα.

Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Ερωτηθείς εάν η βρετανική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, σε συνέχεια του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, υποστήριξε πως σημασία έχει πως ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και όχι πως ξεκινούν.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα είναι απόλυτα συμβατά με την επιστολή της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα