Χάικο Μάας: Ο νέος Γερμανός ΥΠΕΞ που τα έβαλε με την ακροδεξιά

Χάικο Μάας: Ο νέος Γερμανός ΥΠΕΞ που τα έβαλε με την ακροδεξιά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας (AP Photo/Markus Schreiber) AP / Markus Schreiber

Στο παρελθόν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν πάντα ξεκάθαρος στο λόγο του και χρησιμοποιούσε συχνά σκληρή γλώσσα

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Χάικο Μάας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Στο παρελθόν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν πάντα ξεκάθαρος στο λόγο του και χρησιμοποιούσε συχνά σκληρή γλώσσα. Από τη νέα του θέση θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένος. Ως υπουργός Εξωτερικών μια λάθος έκφραση μπορεί έχει πολύ πιο γρήγορα ανεπιθύμητες συνέπειες απ’ ό,τι σε άλλα πολιτικά πεδία.

Φυσικά ο Μάας δεν είναι κάποιος που διατυμπανίζει απερίσκεπτα και πρόωρα την άποψή του, αλλά δεν διστάζει να πει τη γνώμη του με αυτοπεποίθηση. Για τον λόγο αυτό βρέθηκε και στο στόχαστρο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida για τη νομοθεσία που προώθησε ο ίδιος, η οποία υποχρεώνει ιδιοκτήτες κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook, Twitter, να αντιδρούν όταν δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους αναρτήσεις με αξιόποινο περιεχόμενο.

Υπάρχουν όμως και δημοσιογραφικές οργανώσεις, όπως οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που δεν συμφωνούν με αυτό το νόμο, αφού θεωρούν ότι περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης γνώμης. Ο Χάικο Μάας πάντως, δεν πτοείται από τις αντιδράσεις. Αντίθετα, λίγο πριν εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, κυκλοφόρησε το βιβλίο του, στο οποίο αναφέρεται στην εμπειρία του με το hate speech (λόγος μίσους) και ανθρώπους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον πολιτικών.

Τροφή για τον κίτρινο Τύπο

Ο ίδιος και η ομάδα του είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο Twitter. Οι πάνω από 4.000 αναρτήσεις του περιλαμβάνουν πολλά tweets στα οποία μιλά έξω από τα δόντια, όπως ότι «ο μεγάλος αριθμός επιθέσεων κατά προσφύγων παραμένει ντροπή για τη χώρα μας».

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή είναι πατέρας δύο παιδιών και πρόσφατα χώρισε από την σύζυγό του μετά από 15 χρόνια κοινής ζωής. Έκτοτε είναι μαζί με τη γερμανίδα ηθοποιό Νατάλια Βέρνερ. Η προσωπική του ζωή έχει δώσει πολλές φορές τροφή στον κίτρινο τύπο, όπως και το εκλεπτυσμένο γούστο του όσον αφορά τις ενδυματικές του επιλογές. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο πατέρας του στρατιωτικός.

Μια καριέρα με δυσκολίες

Σε ηλικία 32 ετών ο πολιτικός από το Σάαρλαντ έγινε ο νεότερος υπουργός της Γερμανίας το 1998, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος του ομόσπονδου κρατιδίου.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα για τον Χάικο Μάας. Από το 1999 υπήρξε τρεις φορές επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη γενέτειρά του, το κρατίδιο του Σάαρλαντ. Και τις τρεις απέτυχε. Ωστόσο, το 2012 και με κυβέρνηση συνασπισμού CDU-SPD ο Μάας έγινε υπουργός Οικονομικών στο Σάαρλαντ και ένα χρόνο αργότερα υπουργός Διακαιούσης στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ. Αρχικά δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ειδικά στο θέμα της διατήρησης προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο έπειτα από τις ισλαμιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη άλλαξε στάση, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική ότι δεν είναι σταθερός στις θέσεις του.

Παρ’ όλα αυτά το θετικό προφίλ του Χάικο Μάας δεν φαίνεται να «χαλάει» από τους συμβιβασμούς που έχει κάνει τελευταία. Διαφορετικά το SPD και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα του ανέθεταν το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις ήττες του φαίνεται ότι κατορθώνει κάθε φορά να επανέρχεται πιο δυναμικά.

(Πηγή: Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Markus Schreiber)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα