Χιλή: Στο τσακ γλίτωσε την παραπομπή ο Πινιέρα

Χιλή: Στο τσακ γλίτωσε την παραπομπή ο Πινιέρα
O Σεμπάστιαν Πινιέρα AP

Η Βουλή της Χιλής με πολύ μικρή διαφορά στις ψήφους απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν λόγοι παραπομπής του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Με διαφορά μόλις έξι ψήφων (79-73) η Βουλή της Χιλής απέρριψε αίτημα της αντιπολίτευσης για παραπομπή του Σεμπάστιαν Πινιέρα με την κατηγορία της παραβίασης του Συντάγματος και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη χώρα που ακόμα μαίνεται. 

Η πλειοψηφία του σώματος απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν ούτε καν οι μίνιμουμ προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι όντως σοβαρές κατηγορίες και έτσι ο πρόεδρος απαλλάχθηκε (και εννοείται ότι θα συνεχίσει να κυβερνά). 

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η δικηγόρος του Πινιέρα τόνισε ότι “δεν υπάρχουν πράξεις που να στοιχειοθετηθούν τις κατηγορίες ούτε σχετικές αποδείξεις. Δεν πληρούνται έτσι οι προϋποθέσεις που προβλέπει το Σύνταγμα και έτσι ο πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί”.

Πριν από 24 ώρες όμως δεν συνέβη το ίδιο με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών (και στενό πολιτικό φίλο του Πινιέρα)  Αντρές Τσάτγουικ ο οποίος είναι πλέον και επίσημα κατηγορούμενος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από δικές του εντολές στα σώματα ασφαλείας. 

Ο Τσάτγουικ είχε αποπεμφθεί από τον Πινιέρα στις 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο προσπάθειας κατευνασμού των διαδηλωτών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα