Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σαφή και απόλυτα ξεκάθαρη απάντηση μέσω του ΝEWS 247, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σενάρια περί τουρκικής προβοκάτσιας στην Κύπρο. Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης δηλώνει την ετοιμότητα της Κύπρου και ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημειώνοντας ότι η επικοινωνία με την Ελλάδα είναι στενή, διαρκής και κυρίως ειλικρινής

Απάντηση στα σενάρια περί τουρκικής προβοκάτσιας στην Κύπρο δίνει, μέσω του NEWS 247, o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διαψεύδει κατηγορηματικά και για ακόμη μια φορά τις πληροφορίες της Πέμπτης όπως αυτές διέρρευσαν από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο και ξεκαθαρίζει πως αυτά τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανώτατους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Κύπρος έχει βιώσει εμπειρίες τουρκικών προκλήσεων, όπως αυτές του Barbaros, πριν από δυο χρόνια, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε νέα πρόκληση.

Την ίδια στιγμή ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων από την TOTAL, υπογραμμίζοντας με νόημα: “Ευχόμαστε η τουρκική πλευρά να επιδείξει την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, όπως εξάλλου πράττει και απαιτεί η Διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία κ.α. Έχουμε βιώσει εμπειρίες τουρκικών προκλήσεων με το Barbaros, πριν από δυο χρόνια και υπάρχουν δείγματα γραφής σε σχέση με την αντίδραση μας. Μεταξύ των άλλων θα απευθυνθούμε και στα κατάλληλα φόρα και γενικότερα θα λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον ΑΟΖ μας”.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, σημειώνει στο NEWS 247, ότι “για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό απαιτείται πολιτική βούληση και ανάλογη διάθεση μέσα σε κατάλληλο κλίμα. Προκλήσεις και εντάσεις οχι μονο δηλητηριάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων αλλα και απομακρύνουν τις όποιες προοπτικές θετικής κατάληξης.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

-Κύριε Χριστοδουλίδη, φοβάστε θερμό επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας, σε συνδυασμό με τα σενάρια που διέρρευσαν από το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

“Ως κυπριακή κυβέρνηση δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες, ούτε έχουν επιβεβαιωθεί από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης”.

-Γνωρίζουμε ότι ήρθατε σε επικοινωνία με υπουργούς της ελληνικής κυβερνήσεως. Ποια ήταν η στάση τους και πως ανταποκρίθηκαν στα όσα ανέφεραν πηγές του Ελληνικού ΥΠΕΘΑ;

“Η απάντηση που μόλις σας έδωσα στηρίζεται ακριβώς και στην επικοινωνία που είχαμε με την ελληνική κυβέρνηση. Ασφαλώς και ανταποκρίθηκαν αμέσως και πρόθυμα στις κλήσεις μας. Η συνεργασία μας είναι στενή, διαρκής και κυρίως ειλικρινής”.

-Τον Ιούνιο η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινά τη διενέργεια γεωτρήσεων με την πετρελαϊκή εταιρεία TOTAL. Πως θα απαντήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια ενδεχόμενη πρόκληση των Τούρκων;

“Καταρχήν να σας αναφέρω πως η ακριβής ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών γεωτρήσεων θα αποφασισθεί από την ίδια την TOTAL, λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική προεργασία που πρέπει να γίνει από την πλευρά της. Όσον αφορά ενδεχόμενες ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας, ευχόμαστε να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, όπως εξάλλου πράττει και απαιτεί η Διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία κ.α. Έχουμε βιώσει εμπειρίες τουρκικών προκλήσεων με το “Barbaros”, πριν από δυο χρόνια και υπάρχουν δείγματα γραφής σε σχέση με την αντίδραση μας. Ανάμεσα σε άλλα θα απευθυνθούμε και στα κατάλληλα φόρα και γενικότερα θα λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον ΑΟΖ μας”.

-Κύριε Χριστοδουλίδη, πιστεύετε ότι αυτή η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα θα “φρενάρει” περαιτέρω τις συζητήσεις για μια λύση στο Κυπριακό;

“Εννοείται πως για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό απαιτείται πολιτική βούληση και ανάλογη διάθεση μέσα σε κατάλληλο κλίμα. Προκλήσεις και εντάσεις όχι μόνο δηλητηριάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων αλλά και απομακρύνουν τις όποιες προοπτικές θετικής κατάληξης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα