Χτύπησε “κόκκινο” ο πληθωρισμός, πανικόβλητος ο Μάκρι ανέβαλε περιοδεία στην Ευρώπη

Χτύπησε “κόκκινο” ο πληθωρισμός, πανικόβλητος ο Μάκρι ανέβαλε περιοδεία στην Ευρώπη
O Mαουρίτσιο Μάκρι AP

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφτασε το 54% και τον Μαουρίτσιο Μάκρι τον έλουσε κρύος ιδρώτας για την επανεκλογή του! Διαβάστε τις λεπτομέρειες.

Μόλις την Κυριακή ο Πανεπιστημιακός Εμίλιο Καφάσι περιέγραψε για τους αναγνώστες του News24/7 με τα πιο μελανά χρώματα τη ζοφερή κατάσταση της αργεντίνικης οικονομίας και κοινωνίας.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη δημοσίευση της εν λόγω συνέντευξης και οι εξελίξεις στην Αργεντινή ήρθαν όχι μόνο να δικαιώσουν τον Καφάσι για τις εκτιμήσεις του αλλά φαίνεται ότι σηματοδοτούν με τη σειρά τους… τεκτονικές συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό!

Τι έχει συμβεί; H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αργεντινής, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σημείωσε ιστορικό υψηλό, αφού ανήλθε σε 4,7%, φθάνοντας έτσι στο 54%, από τον Μάρτιο του παρελθόντος έτους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρυθμός του δείκτη τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει ήδη εκτοξευθεί στο 11%, οι αναλυτές προεξοφλούν για τον Απρίλιο διακύμανση επιπέδου 3,8-4,5%, προβλέποντας για το 2019 τελική διαμόρφωση στις τιμές καταναλωτή περί το 50%.

Η προοπτική αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για την αποτυχία της αντιπληθωριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μάκρι. Και όλα αυτά σε έτος εκλογικό αφού για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές.

Ο Μάκρι θέλει να αντιδράσει άμεσα και στο πλαίσιο αυτής της αντίδρασης ακύρωσε εσπευσμένα την προγραμματισμένη περιοδεία του σε Γαλλία και Βέλγιο. Επίσης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κύμα δυσαρέσκειας, ανακοίνωσε συμφωνία με θεσμικούς φορείς του κλάδου λιανικής πώλησης για τη διατήρηση σταθερών τιμών, για έξι μήνες, σε 60 βασικά είδη διατροφής.

Στα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται εκπτώσεις, προσφορές και πιστωτικές διευκολύνσεις για την ανακούφιση 18 εκ. συνταξιούχων, οικοδομικά υλικά και τουρισμό. Παράλληλα, για 5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες, προβλέπεται έκπτωση 20-70% στην αγορά φαρμάκων.

Ακόμα αποφασίσθηκε η διατήρηση της τρέχουσας τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και μεταφορών μέχρι το τέλος του έτους και για την κινητή τηλεφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Συνολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κόστους 9 δις δολαρίων και αποσκοπούν στην ελάφρυνση κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία παραδοσιακά συντάσσονται με τις δυνάμεις του ευρύτερου περονισμού. Θα καταφέρει να πείσει ο Μάκρι μέχρι τον Οκτώβριο; Δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version