Δέκα χρόνια πριν: 11 Σεπτεμβρίου 2001

default image

Ήταν νωρίς το απόγευμα στην Ελλάδα, όταν άρχισαν να φθάνουν από τα αμερικανικά δίκτυα, οι εικόνες από τα φλεγόμενα κτίρια στη Νέα Υόρκη. Δύο ουρανοξύστες και το Πεντάγωνο, το ασφαλέστερο θεωρητικά κτίριο του κόσμου είχαν γίνει στόχος επίθεσης. Το News 247 θυμάται την αεροπειρατεία που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Απολογισμός: 2973 νεκροί πολίτες, στρατιωτικοί, πυροσβέστες (Pics+Vids)

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001. Δέκα χρόνια μετά και ενώ ο Οσάμα Μπίν Λαντεν είναι πλέον νεκρός ας ρίξουμε μια μάτια στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον πλανήτη.

Πως κάλυψαν το γεγονός τα τηλεοπτικά δίκτυα; Τι έγραφε ο τύπος την επόμενη μέρα; Γιατί κατέρρευσαν τα κτήρια; Ποια τα τελευταία λόγια των θυμάτων;

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έσωσαν ζωές

Δέκα χρόνια μετά την επίθεση έχουν έρθει πολλές προσωπικές ιστορίες στο φως της δημοσιότητας. Πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και σήμερα ότι η συνεισφορά των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν καταλυτική.

Ας δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά  παραδείγματα. Κάποιοι από τους εργαζόμενους ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά ή ακόμη και με e-mail από οικείους τους, που έβλεπαν εκείνη την ώρα τηλεόραση, να εγκαταλείψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα γραφεία τους!

 

Η ζωντανή κάλυψη της τραγωδίας από την αμερικανική τηλεόραση προσηλώθηκε στα γεγονότα και την εικόνα που σόκαρε αποφεύγοντας τον σχολιασμό.

Έγιναν όμως και λάθη. Για παράδειγμα το CNN και το Fox News μετέδωσαν ότι ένα φλεγόμενο αεροσκάφος κατευθυνόταν προς το Πεντάγωνο. Και ναι μεν το κτίριο του Πενταγώνου χτυπήθηκε από αεροσκάφος (αδιευκρίνιστο πως), ωστόσο δεν κινήθηκε φλεγόμενο, αλλά ακέραιο, χωρίς να το καταρρίψουν μαχητικά η πύραυλοι εδάφους αέρος. Το γιατί, παραμένει στη σφαίρα των υποθέσεων για την κυβέρνηση Μπους.

Ο τύπος σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε “κατάσταση πολέμου” και αντιμετωπίζουν μια δοκιμασία που συγκρίνεται με το Περλ Χάρμπορ ήταν  τα κύρια άρθρα του αμερικανικού Τύπου. Υπογράμμισαν επίσης ότι  οι ΗΠΑ  θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα.  .

 

“Τα κτίρια κατέρρευσαν. Η δημοκρατία παραμένει”, έγραψαν οι “Λος Άντζελες Τάιμς”. “Για μια γενιά νέων, αυτό θα είναι το δικό τους Περλ Χάρμπορ έγραφε  η εφημερίδα.

 

Η Ουάσιγκτον Ποστ  υπογράμμιζαν ότι η  διαφορά του τότε με το σήμερα είναι ότι Στο Περλ Χάρμπορ “γνωρίζαμε τους εχθρούς μας. Αυτή τη φορά όχι. Όχι ακόμα» επισημαίνοντας πως “η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ είχε στόχο στρατιωτικές δυνάμεις, όχι αμάχους”.

 

 Σύμφωνα με την “USA Today”, “η Τρίτη άλλαξε τα πάντα. Ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος”.

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες έκαναν λόγο για πραγματικό πόλεμο κατά της Δύσης και υπογράμμιζαν πως τίποτε δεν θα είναι πλέον όπως πριν.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. “Κατάσταση πολέμου στις ΗΠΑ”, “Παγκόσμιος εφιάλτης”, “Ο Μπούς ετοιμάζει εκδίκηση” κλπ.

 
 
 
 

Γιατί κατέρρευσαν

Πολύς λόγος έγινε για το πώς και γιατί κατέρρευσαν οι ουρανοξύστες. Οι ειδικοί επέμεναν ότι θεωρητικά, έπρεπε να μπορούν  να αντέξουν τη σύγκρουση με ένα Μπόινγκ 707,το βαρύτερο αεροπλάνο την εποχή που κατασκευάστηκε (1973).

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κατάρρευση οφείλεται στα χιλιάδες λίτρα κηροζίνης που μετέφεραν τα αεροσκάφη που έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους.

 

Η θερμότητα μεταδόθηκε προς τα πάνω και προς τα κάτω στο χαλύβδινο σκελετό του κτιρίου. Ο χάλυβας άντεξε περίπου μια ώρα και ύστερα άρχισε να λειώνει σαν πλαστικό. Ο σκελετός δεν ήταν δυνατόν να αντέξει άλλο το βάρος.

Τα τελευταία λόγια των θυμάτων

Δεκαοκτώ σωστικά συνεργεία εργάζονταν νυχθημερόν  στην πόλη στην περιοχή με τη βοήθεια προσωπικού και οχημάτων που είχαν  σπεύσει από άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

 

Πολλές είναι οι μαρτυρίες επιβατών των τεσσάρων μοιραίων αεροπλάνων .  Η αεροσυνοδός Σ. Ρος-Λάιλς, που βρισκόταν στην πτήση που συντρίβει στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια, τηλεφώνησε στον σύζυγό της στη Φλώριδα “Σας αγαπώ. Και σένα και τα παιδιά. Έγινε αεροπειρατεία”. Ένας άλλος επιβάτης, ο 38χρονος επιχειρηματίας Τόμας Μπερνέτ, τηλεφώνησε στη σύζυγό του αναφέροντας “Ξέρω ότι όλοι θα πεθάνουμε. Τρεις από μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι. Σε αγαπώ γλυκιά μου”.

 

Η δημοσιογράφος  του CNN Μπάρμπαρα Όλσον υπήρξε και αυτή ένα από τα θύματα καθώς επέβαινε στο αεροπλάνο που έπεσε στο Πεντάγωνο. Είπε τηλεφωνικά στο σύζυγό της “Έχουν μαχαίρια. Μάζεψαν επιβάτες και πιλότους στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Τι πρέπει να πω στους πιλότους να κάνουν;”.

Το πρώτο βραδύ μόλις  82 άνθρωποι είχε επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ. Τελικα 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι ακόμα και σήμερα.

To χρονικό των επιθέσεων

Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ στις 8:46:30 π.μ. τοπική ώρα

 

Λίγα λεπτά αργότερα η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα. Η συντριβή μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

Σχεδόν μίση ώρα αργότερα η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα.

 

O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ

Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα. Η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ.

Το Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ

Το World Trade Center- Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ,  γνωστό και ως  Δίδυμοι Πύργοι, δέσποζαν στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

Το συγκρότημα είχε  7 κτίρια στα οποία  είχαν γραφεία 435 εταιρείες από 26 χώρες και εργάζονταν περισσότερα από 50.000 άτομα. Ο μεγαλύτερος ένοικος ήταν η Morgan Stanley, η οποία χρησιμοποιούσε 50 ορόφους.

Οι δίδυμοι πύργοι σχεδιάστηκαν από τους αμερικανούς αρχιτέκτονες Έμερι Ροθ και Μινόρου Γιαμαζάκι ενώ χιάστηκαν  7 χρόνια για να χριστούν  και ολοκληρώθηκαν το 1973. Επίσημα άνοιξαν δύο χρόνια αργότερα. Το κόστος της κατασκευής του έφθασε τα 750 εκατομμύρια δολάρια..

Ο ένας πύργος είχε ύψος 417 μέτρα και ο άλλος 415. Στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος λειτουργούσε εμπορικό κέντρο με 70 καταστήματα.

Η πτώση των πύργων από ψηλά

Ένα σπάνιο βίντεο από την επίθεση των δίδυμων πύργων της 11της Σεπτεμβρίου του 2001 έρχεται στο φως της δημοσιότητας 10 χρόνια μετά την επίθεση.

Το 17λεπτο βίντεο ντοκουμέντο είναι τραβηγμένο από το ελικόπτερο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του νομού περί  ελευθερίας της πληροφόρησης, η οποία από το 1966 απαιτεί από αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο βλέπουμε αρχικά την πτήση του ελικοπτέρου γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου  που φλέγεται.

Στο 4:08  παρατηρούμε τις αντιδράσεις από την  κατάρρευση του Νότιου πύργου, ενώ στο 12:33   βλέπουμε την κατάρρευση του Βόρειου πύργου.

Οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου δείχνουν σοκαρισμένοι από την καταστροφή, ωστόσο είναι σίγουρα πολύ πιο τυχεροί από τους ανθρώπους που βλέπουμε να τρέχουν πανικόβλητοι γύρω από τα κτίρια.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δύο επιβατηγά αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών United Airlines και American Airlines, τα οποία είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες, έπεσαν επάνω στον Βόρειο και τον Νότιο πύργο, με μικρή σχετικά διαφορά χρόνου.

Ακολούθησε η κατάρρευσή του Βόρειου πύργου σε 1 ώρα και 42 λεπτά μετά την πρόσκρουση και του Νότιου πύργου σε 56 λεπτά μετά την πρόσκρουση, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πέντε γειτονικά κτίρια.

Για την επίθεση κατηγορήθηκε η Αλ-Κάιντα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, το κυνήγι του οποίου έδωσε αφορμή για την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα