Δέκα “σοφοί” για τη σωτηρία της Ιταλίας

default image

Οι σοφοί που επέλεξε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Πώς αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας

Την Τρίτη πρόκειται να αρχίσουν το έργο τους οι δέκα “σοφοί” που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με στόχο να επεξεργασθούν προγραμματικές προτάσεις για τη σύγκλιση των κομμάτων ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Πρόκειται για βουλευτές του κόμματος του Μπερλουσκόνι, της κεντροαριστεράς, του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι, νομικούς, οικονομολόγους και συνταγματολόγους.

“Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μπορεί να φανεί χρήσιμο και στον διάδοχό μου”, δήλωσε ο Ναπολιτάνο.

Στις 15 Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν οι ψηφοφορίες στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά όμως την πρώτη θετική αντίδραση των κομμάτων, άρχισε να διαφαίνεται τώρα σκεπτικισμός.

Παρά το ότι την Κυριακή η Ιταλία εορτάζει το Πάσχα των Καθολικών, δεν έλειψαν τα σχόλια και οι τοποθετήσεις επί των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.

“Η λύση των δυο επιτροπών σοφών μπορεί και να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε θέση σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο, που αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι όποιες συγκεκριμένες αποφάσεις», δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ντάριο Φραντσεσκίνι, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Rai Tre, του τρίτου καναλιού της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την όλη πρωτοβουλία.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει μια αναβολή στο όλο πρόβλημα αλλά δεν νομίζω ότι η πρωτοβουλία του θα αλλάξει τους γενικότερους όρους του προβλήματος”, ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα. «Υπάρχει και ένα άλλο, ουσιαστικό πρόβλημα: η κυβέρνηση Μόντι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να μπορεί να παρατείνει το έργο της», πρόσθεσε ο Μπρουνέττα.

Ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο του PdL κάλεσε «να έχει ολοκληρωθεί το έργο των σοφών που επέλεξε ο Ναπολιτάνο το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

Από πλευράς του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την πρώτη θετική αντίδραση οι τόνοι άρχισαν επίσης να αλλάζουν.

“Η χώρα έχει ανάγκη ένα κοινοβούλιο που να αναλάβει όλα του τα καθήκοντα με την σύσταση των επιτροπών του. Δεν χρειαζόμαστε υποτιθέμενους διαπραγματευτές ούτε και οικιακούς βοηθούς της Δημοκρατίας”, έγραψε ο Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για την διάρκεια του έργου των δυο «επιτροπών σοφών», αλλά μοιάζει σχετικά απίθανο να προχωρήσει ο ίδιος σε ανάθεση νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης—αφού ήδη σε δυο εβδομάδες το κοινοβούλιο καλείται να εκλέξει τον διάδοχό του.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα