Δεκάδες πτώματα σε ποταμό στα σύνορα Σουδάν-Αιθιοπίας

Δεκάδες πτώματα σε ποταμό στα σύνορα Σουδάν-Αιθιοπίας
Ο ποταμός Τεκέζε ή αλλιώς Σετίτ, που βρίσκεται στη περιοχή του Τιγκράι. shutterstock

Οι ένοπλες συρράξεις στην περιοχή του Τιγκράι, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων, εκτοπίζοντάς τους από τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς καταλήγουν νεκροί.

Οι τοπικές Αρχές της επαρχίας Κασάλα, στο Σουδάν, αντίκρισαν την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 50 νεκρούς ανθρώπους να επιπλέουν στον ποταμό Σετίτ ή αλλιώς Τεκέζε, οι οποίοι όπως εικάζουν, πρέπει να εγκατέλειψαν τις περιοχές τους, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, στη γειτονική περιοχή Τιγκράι, στα σύνορα Σουδάν και Αιθιοπίας.

Μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο, δήλωσαν πως ορισμένοι έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο ή είχαν δεμένα χέρια. Δύο εργαζόμενοι του υγειονομικού, μιας κοινότητας στο Σουδάν, επιβεβαίωσαν ότι είδαν τα πτώματα να επιπλέουν στον ποταμό, ο οποίος διασχίζει περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Ο χειρούργος, Tewodros Tefera, ανέφερε πως δύο πτώματα, ένας άνδρας, βρέθηκε με δεμένα τα χέρια του και μια γυναίκα, εντοπίστηκε με τραύμα στο στήθος. Ενώ, δήλωσε επιπλέον πως πολίτες πρέπει να έχουν θάψει τουλάχιστον άλλα δέκα πτώματα και πιστεύει πως ο αριθμός των πτωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ο χειρούργος είπε πως τα πτώματα βρέθηκαν λίγο πιο κάτω από την πόλη Χουμέρα, όπου συμμαχικοί μαχητές της πολιτείας Αμχάρα, της Αιθιοπίας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το δυτικό Τιγκράι βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, κατηγορούνται από πρόσφυγες πως εκδιώκουν τους πολίτες του Τιγκράι.

Ένας άλλος γιατρός, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, όπως αναφέρει το Guardian, είπε: “Αντίκρισα πολλές βάρβαρες εικόνες, μερικοί είχαν χτυπηθεί από τσεκούρι”. “Μάρτυρες που βρισκόντουσαν στο ποτάμι είπαν πως δεν κατάφεραν να βγάλουν όλα τα πτώματα που επέπλεαν, εξαιτίας των ορμητικών νερών που είναι φαινόμενο της βροχερής περιόδου”, συμπλήρωσε ο γιατρός.

Σε λογαριασμό στο Twitter που δημιούργησε η Κυβέρνηση της Αιθιοπίας χαρακτήρισε τις μαρτυρίες ως “ψευδείς” και υποστήριξαν πως οργανώθηκαν από “προπαγανδιστές” μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι.

Οι μάχες στο Τιγκράι ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020, μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Αιθιοπίας και του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, νικητής Νόμπελ Ειρήνης 2019, είπε ότι η μετακίνηση των δυνάμεών του στην περιοχή ήταν απάντηση στις επιθέσεις του TPLF σε στρατόπεδα του ομοσπονδιακού στρατού.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες, ενώ άλλοι τόσοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους με καταφύγιο το γειτονικό Σουδάν.

Η Samantha Power, διαχειρίστρια του Αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (2/08) στρατόπεδο προσφύγων, στο Σουδάν, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες Αιθίοπες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, λόγω των συγκρούσεων στο Τιγκράι.

Οι ΗΠΑ λένε ότι έως και 900.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας. Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ δήλωσε ότι εργάζεται για την παροχή τροφής στο Τιγκράι, μέσω του Σουδάν ,παρά τους χαλασμένους δεσμούς μεταξύ του Χαρτούμ και της Αντίς Αμπέμπα.

“Οι διαπραγματεύσεις για πρόσβαση στην αποκλεισμένη περιοχή Τιγκράι αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες”, δήλωσε η Marianne Ward, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Σουδάν. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα έχει ήδη μεταφέρει 50.000 τόνους σίτου στην Αιθιοπία μέσω του Σουδάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα