Δεν είναι ζώα ρε. Η Ουγγαρία ντροπιάζει τον εαυτό της και την Ευρώπη όλη

default image

Σκηνές που σοκάρουν σε "στρατόπεδο" προσφύγων στην Ουγγαρία. Πετάνε φαγητό στους πρόσφυγες σαν να ταΐζουν ζώα την ώρα που κατηγορούν και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό δράμα (Vid)

Πέρασαν χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός και ο εθνικισμός, επιβιώνουν και παρεισφρέουν μέσα σε ευρωπαϊκά κυβερνητικά σχήματα, όπως αυτό της Ουγγαρίας.

Την ώρα που η Ευρώπη καλείται να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, να συντονιστεί και αλλάζοντας συνολικά πολιτική υποδοχής και αφομοίωσης, να απαλύνει το δράμα των προσφύγων που καταφθάνουν στα εδάφη της, η Ουγγαρία δίνει καθημερινά το χειρότερο παράδειγμα, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος.

Και θυμίζοντας μας πως το ναζιστικό απόστημα δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα.

Οι εικόνες κάνουν το μυαλό να μουδιάσει. Δεν “σοκάρουν”, η λέξη είναι τετριμμένη και κλισέ αλλά εν προκειμένω, δεν μπορεί να περιγράψει το γεγονός από μόνη της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον υπογράφοντα του κειμένου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Ουγγαρίας, στο Ρόζκε, στα σύνορα με την Σερβία.

Το βίντεο τραβήχτηκε και ανέβηκε στο διαδίκτυο ως ντοκουμέντο ντροπής, από Αυστριακή εθελόντρια. Πάνω από 100 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε έναν περιφραγμένο χώρο μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα και σπρώχνονται για να πιάσουν τα σακουλάκια με τα σάντουιτς που τους πετούν Ούγγροι αστυνομικοί με κράνη και μάσκες υγιεινής.

Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ ορισμένοι σκαρφαλώνουν στα σύρματα της περίφραξης για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν την προσοχή αυτών που διανέμουν τα σάντουιτς. Στην Ευρώπη της Δύσης και του πολιτισμού, στην Ευρώπη της προόδου και των λαών, εν έτει 2015.

“Είναι σαν να δίνουν τροφή σε ζώα που τα έχουν κλεισμένα σε έναν περιφραγμένο χώρο, σαν ένα Γκουαντάναμο στην Ευρώπη”, δήλωσε ο εθελοντής Κλάους Κούφνερ για το βίντεο αυτό το οποίο γύρισε η Μιχαέλα Σπρίτζεντορφερ.

“Ήταν απάνθρωπο και λέει επίσης κάτι για τους ανθρώπους αυτούς (τους πρόσφυγες) το να τους βλέπεις να μην τσακώνονται για τα τρόφιμα παρότι είναι ολοφάνερο ότι πεινούν πάρα πολύ”, σχολίασε η Σπρίτζεντορφερ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέκρινε τις πολύ σκληρές συνθήκες στο κέντρο αυτό υποδοχής του Ρόζκε, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την κυκλοφορία του βίντεο αυτού ξεκίνησε έρευνα.

Σε ερώτηση για το θέμα από το Reuters, η ουγγρική αστυνομία σημείωσε ότι ξεκίνησε “επείγουσα έρευνα” για το θέμα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Η Ουγγαρία άλλωστε είναι η χώρα που έχει ήδη υψώσει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία και αυξάνει σε 3800 τον αριθμό των στρατιωτών που έχει κινητοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη της στα σύνορά της με την Σερβία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως, και πάλι, την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως από την επόμενη εβδομάδα ο στρατός της θα αρχίσει να απομακρύνει όσους κρίνονται παράνομοι, ενώ θεωρεί πως η λύση είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα από την Ε.Ε. στις αραβικές χώρες, για να δεχθούν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν εξαπέλυσε μάλιστα την απειλή ότι ο στρατός της Ουγγαρίας “θα σταματήσει απλώς να συνοδεύει ευγενικά” τους πρόσφυγες και μετανάστες. Σε περίπτωση που την Τρίτη το ουγγρικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει ότι συντρέχει λόγος να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, “θα φυλακίζονται πάραυτα”, είπε ο Ορμπάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα. “Αφού η Ελλάδα δεν προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, πρέπει να το κάνουμε εμείς», υποστήριξε ο Ορμπάν. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις στα ελληνικά σύνορα, προκειμένου να επιτύχουν αυτές τους στόχους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αντί των ελληνικών αρχών. Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους”, υποστήριξε ο Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαφωνεί με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, που επιδιώκει να εφαρμόσει η ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ την ίδια στάση τήρησαν χθες, σε συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, και οι ομόλογοί του της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. “Έχουμε την πεποίθηση ότι εμείς ως χώρες πρέπει να διατηρούμε τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που θα υποδεχθούμε”, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ε.Ε., με πληθυσμό περίπου 500 εκατομμυρίων, έχει υποδεχθεί μέσα στο 2015 περίπου 340.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, δηλαδή το 0,068% του πληθυσμού της. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Συρία απαρχής του πολέμου. Την ίδια ώρα, υπάρχουν χώρες, όπως ο Λίβανος, με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια, που φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, δηλαδή το 20% του πληθυσμού του.

Δείτε το οδοιπορικό του NEWS 247 με τους πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Από την Αθήνα, στα Σκόπια και από εκεί στη Σερβία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα