‘Δεν φοβάμαι’. Οι Ισπανοί διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη

‘Δεν φοβάμαι’. Οι Ισπανοί διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη
Armed police officers patrol a deserted street in Las Ramblas, in Barcelona, Spain, Friday, Aug. 18, 2017. A white van jumped up onto a sidewalk and sped down a pedestrian zone Thursday in Barcelona's historic Las Ramblas district, swerving from side to side as it plowed into tourists and residents. Police said 13 people were killed and more than 50 wounded in what they called a terror attack.(AP Photo/Manu Fernandez) AP

Υπέρ της ενότητας και κατά της τρομοκρατίας διαδηλώνουν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, στον απόηχο των επιθέσεων στην Ισπανία

Με λουλούδια στα χέρια δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί και ξένοι αναμένονται σήμερα στη Βαρκελώνη για μια μεγάλη διαδήλωση σε αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17ης και 18ης Αυγούστου.

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία κατά το φόβου χθες Παρασκευή το βράδυ στην Καμπρίλς, όπου σημειώθηκε μια δεύτερη επίθεση έπειτα από αυτή στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε χθες από «όλο τον κόσμο να συμμετάσχει» στη σημερινή διαδήλωση που διοργανώνεται από την καταλανική κυβέρνηση και τη δημαρχία της Βαρκελώνης μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην πόλη και την Καμπρίλς που κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 126. Έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Μαζί με όλη την καταλανική κοινωνία και όλη την Ισπανία θα στείλουμε ξανά ένα μήνυμα ενότητας και καταδίκης της τρομοκρατίας, αλλά και αγάπης προς την πόλη της Βαρκελώνης», τόνισε ο Ραχόι.

Κανένας εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης δεν αναμένεται στη σημερινή διαδήλωση, με σύνθημα “No tinc por” – «Δεν φοβάμαι», στα καταλανικά, το οποίο θα παρουσιάζεται σε διάφορες γλώσσες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ θα είναι ο πρώτος Ισπανός μονάρχης που συμμετέχει σε διαδήλωση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1975. Ωστόσο δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πορείας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου εξήγησε ότι στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται «εκπρόσωποι συλλογικοτήτων οι οποίες από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκαν με τα θύματα»: οι δυνάμεις ασφαλείας, οι διασώστες, κάτοικοι και καταστηματάρχες στη Λας Ράμπλας.

Μεταξύ των λουλουδοπώλων της Λας Ράμπλας που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πορείας είναι και η Σαράι Γκόμες, 18 ετών, η οποία εργαζόταν σε ένα ανθοπωλεία δίπλα από το σημείο που σταμάτησε το φορτηγάκι των τρομοκρατών που σκόρπισε τον τρόμο.

«Επέστρεψα στη δουλειά μου (…) όμως συνάδελφοί μου από άλλα καταστήματα δεν το έχουν κάνει διότι εξακολουθούν να φοβούνται», δήλωσε. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και ειρήνης, δεν φοβόμαστε διότι όλη η πόλη είναι ενωμένη. Και πρέπει να γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε μεταξύ του ισλάμ και των τζιχαντιστών, διότι οι μουσουλμάνοι είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μπροστά στις κάμερες, ο πατέρας του τρίχρονου παιδιού που σκοτώθηκε από την επίθεση στη Λας Ράμπλας αγκάλιασε τον ιδιαίτερα συγκινημένο ιμάμη της πόλης Ρούμπι.

Σύμφωνα με την δημαρχία, η διαδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια «σύντομη και λιτή» τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

(Φωτό: AP Photo/Manu Fernandez)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα