Δεν γλιτώνουμε από τη Μέρκελ. Προβάδισμα έναντι του Στάινμπρουκ

default image

Οι Σοσιαλδημοκράτες διάλεξαν τον φιλέλληνα Στάινμπρουκ ως υποψήφιο για την καγκελαρία, όμως οι Γερμανοί προτιμούν Μέρκελ. Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση

Ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του προταθέντος από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ως υποψηφίου για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, διατηρεί η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιλογής του, από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Αν η ψηφοφορία γινόταν μόνο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, η καγκελάριος θα συγκέντρωνε το 50% των ψήφων έναντι 36% του κ. Στάινμπρουκ, ενώ σε ό,τι αφορά την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης του ευρώ, οι ψηφοφόροι την εμπιστεύονται σε ποσοστό 35%, όταν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συγκεντρώνει μόνο το 25% της προτίμησης.

Ο κ. Στάινμπρουκ θεωρείται, ωστόσο, καλός υποψήφιος από το 58% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 21% διαφωνεί με την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές του 2013. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματός του, η αποδοχή της υποψηφιότητάς του φθάνει, δε, το 75%.

Ποιος είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ

Μέλος της Μπούντεσταγκ (της Ομοσπονδιακής Βουλής) από το 2009, ο Στάινμπρουκ είναι από τους ικανότερους ομιλητές των Σοσιαλιστών του SPD, ειδικά επί οικονομικών θεμάτων. Θεωρείται “συντηρητικός σοσιαλιστής” και στο παρελθόν έχει επιτεθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση των οικονομιών με στόχο την ανάπτυξη, υποδεικνύοντας την απειλή διόγκωσης του δημόσιου χρέους.

Γεννημένος στο Αμβούργο το 1947, πέρασε πρώτα από την σχολή εφέδρων αξιωματικών του γερμανικού στρατού πριν σπουδάσει οικονομικά στο Κίελο, από όπου αποφοίτησε το 1974.

Εργάστηκε σε διάφορα γερμανικά υπουργεία και από το 1978 ως το 1981 στο γραφείο του τότε καγκελάριου Χέλμουτ Σμίτ.

Το 1993 ανέλαβε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλστάιν και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρηνανία-Βεστφαλία για το αντίστοιχο υπουργείο το 1998, ενώ μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών το 2000.

Μεταξύ 2002 και 2005 ο Στάινμπρουκ διετέλεσε πρωθυπουργός του κρατιδίου και ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Στις εκλογές του κρατιδίου το 2005 ωστόσο ηττήθηκε από την αντιπολίτευσης, γεγονός που οδήγησε τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Γερμανία και τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εντός του 2005.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα